Töltött grillcsiperke, pirított gyökérkenyérrel
írta: Nagy Bence
Tökéletes választás a kezdő grillezők számára. Nem nagyon lehet mellé nyúlni vele. Igazi grill előétel, persze annak aki szereti a gombát. Személy szerint én rajongok érte, mert a húsmentesen étkező vendégeket is gyönyörűen ki lehet vele szolgálni és nem utolsó sorban soksor finomabbnak bizonyul, mint egy grillezett hússzelet.
Gázgrillben és faszenes grillben is tökéletesen működik.
Hozzávalók:
- 1 kg Csiperke gomba
- 0,5 kg Bacon
- 200 ml Natúr sajtkrém
- 4-5 szál Újhagyma (zöldjével)
- 10-15 dkg Vörös cheddar sajt
- 1-1 csipetnyi Só (parajdi)
- 1-1 csipetnyi Bors (roppantott)
- 2 db Gyökérkenyér (olivás vagy aszalt paradicsomos)
- 1 cserép Bazsalikom (friss)
Elkészítés:
1. Gomba előkészítése: tisztítsuk meg a gombákat egy finom szálú ecsettel. Majd óvatosan törjük ki belőle a tönk részét, mert ez bele fog menni a töltelékbe.
2. Töltelék előkészítése: tegyünk a grillre egy öntöttvas serpenyőt és alacsony hőmérsékleten (150 celsius fok) a felkockázott bacont pirítsuk le benne. Félkarikára vágjuk fel a gomba tönkjét és az újhagymát is a zöldjével együtt, majd ezeket dobjuk a bacon mellé a serpenyőbe. Süssük össze őket. Reszeljük le a sajtot, forgassuk össze a sajtkrémmel, majd tegyük hozzá a serpenyőben készülő finomságokat és tegyük el pihenni.
3. Gomba grillezése: a gomba fejeket csak borssal szórjuk meg és grillezzük elő, mindkét oldalukat, de csak picit, hogy ne essen össze. Ezt követően vegyük le a rácsról és a pihentetett tölteléket kanállal töltsük bele. Amennyiben maradt még sajtunk, azt szórjuk a tetejére és mehet vissza a grillrácsra. Ezek kb. 2-3 perc alatt el is készülnek, hőmérséklet függő.
4. A gyökérkenyeret szeleteljük újjnyi vastagságúakra és mehetnek fel a grillrácsra, pirításra.
5. Tálalás: egy fatányérra tegyünk ki fejenként 2-3 gombát és 2-3 szelet pirított gyökérkenyeret rusztikusan és a tetejére dobjunk pár bazsalikom levelet!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!