8 perces grillezett csontos karaj, vajas-borsós burgonyával, citromos mártással
írta: Nagy Bence
Ugye csontján sütve, minden hús sokkal finomabb... Mi is így vagyunk a csontos karaj kapcsán. Nem szeretjük túltolni a dolgokat, ezért is állítottuk össze ezt a direkt grillezett receptet. Tökéletesen alkalmas egy családi vacsorához vagy egy baráti beszélgetéshez. A maga egyszerűsége és a hétköznapi ízek találkozása teszi nagyszerűvé és időtállóvá. Próbáljátok ki és élvezzétek az ízeket! ;)
Hozzávalók:
- 6 szelet (2 cm vastag) Csontos karaj
- 1 kg Burgonya
- 250 gramm Zöldborsó
- 1 db Citrom
- 200 gramm Vaj (82%-os)
- 2-2 csipetnyi Só (parajdi) + Bors (roppantott)
- 1 csomag Madárbegy saláta
- 1-1 csipetnyi Füstölt maldon sópehely
Elkészítés:
1. Bepácoljuk a karaj szeleteket (só és bors), majd hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A húsok legyenek min. 2 cm vastagságúak.
2. A burgonyákat megtisztítjuk, de nem hámozzuk meg. Egészben hagyva, sós vízben ¾ részt előfőzzük.
3. A szobahőmérsékletű húsainkat felhelyezzük a sütőrácsra, majd sütés közben 2 percenként forgatjuk meg. Ezt a műveletet kétszer háromszor is megismételjük!
4. Az előfőzött burgonyákat tetszés szerint felvágjuk, majd a húsok mellé tesszük a grillrácsra és ott fűszerezzük.
5. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd ebbe friss citromlevet facsarunk, később pedig megfuttatjuk benne a zöldborsót.
6. Tálalásig lefedve pihentetjük a húsokat.
7. A köretet ízlésesen elhelyezzük a tányéron, majd a húsunkat is és rálocsoljuk a pihetetésből megmaradt szaftot.
8. Díszítésnek használjunk madárbegy salátát és sópelyhet.