Enélkül neki se kezdj a téli grillezésnek

A téli grillezés elsőre talán elrettentően hangzik, de a meleg grill mellett állni a hidegben azért nem olyan rossz. Jutalmad a szabad tűzön készült finom étel, a friss levegő élvezete és a két kézzel végzett munka öröme lesz. Van azonban egy dolog, amit feltétlenül meg kell tenned mielőtt begyújtanád a grillt!


Ellenőrizd a fűtőanyag mennyiségét! Ilyen egyszerű! Akár gázzal, akár faszénnel, akár fával, esetleg pellettel fűthető a grilled, mindenképpen készülnöd kell arra, hogy a hideg hónapokban megnövekszik a grilled szokásos fűtőanyag éhsége. Ez a félig fedett és a teljesen szabadon álló grillekre egyaránt vonatkozik, ezért nem is érdemes elkezdened, ha nincs elég tartalékod, nehogy a sütés közben derüljön ki, kevés lesz a fűtőanyag.

Arra készülj, hogy már a felfűtés is tovább tart majd. Hogy pontosan mennyivel, azt nehéz megmondani, mert nagyban függ a szél erősségétől és a külső hőfoktól. De ha olyan meleg a grillrács fölötti rész, hogy pár másodpercnél tovább nem tudod ott tartani a kezed, akkor kezdődhet a sütés.

A gázgrillek esetén könnyebb dolgod van, hiszen itt bár több gáz fogy majd, a rendszer automatikusan adagolja, különösebb feladatod nem lesz vele. A faszenes grilleknél viszont gyorsabban kell adagolnod a faszént, hogy szinten tartsd a kívánt hőfokot. A faszént mindig száraz, jól szellőző helyen őrizd, és csak akkor vedd elő, amikor szükséged lesz rá. Egy extra adag még a kiváló hőtartásukról híres kerámia grillek esetén is elkel a hidegben. Ha nem csak kivételes alkalmakkor üzemelnéd be a grillt télen, hanem rendszeresen sütnél a hideg beálltával is, akkor a kamado grillekkel jársz a legjobban. A minőségi grillek vastag kerámia anyaga remekül tartja a hőt, és sokkal kevésbé érzékeny a külső hőmérsékletre, mint a fémgrillek. A zárható, tojás alakú kamado grillek hőkeringetése is hozzájárul, hogy még a mínuszok esetén is egyenletesen sülnek a húsok a grill belsejében!

Sütés előtt tehát mindig ellenőrizd, hogy mennyi fűtőanyag áll rendelkezésedre és szerezz be vésztartalékot a biztonság kedvéért. Van azonban pár dolog, amivel csökkentheted a fogyasztás mértékét, mik ezek?

  • Szigeteld a grillt. Használj tűzálló anyagot, hogy körbekerítsd a grillt, ezzel növelve a hőtartó képességét. Esetleg eleve tervezz beépített grillt, amely már védve van több oldalról.
  • Mindig tartsd zárva a tetőt. Felfűtésnél és sütésnél is! Még akkor is, ha ezt nyáron nem tennéd meg, például hamburgerek grillezésénél.
  • Ne nyitogasd a tetőt, csak ha abszolút muszáj. Nem a szemeddel sütsz, és ez télen még inkább igaz. Minden felnyitás – különösen erős szélben vagy havazáskor – percekkel hosszabbítja meg a sütési időt. Hogy kövesd a grill belsejében tapasztalható állapotokat, használj olyan húshőmérőt, amelyet bent hagyhatsz. A Meater Plus vezeték nélküli maghőmérő értékeit telefonodon láthatod egy alkalmazásnak köszönhetően!
  • Folyamatosan lesd a grill hőfokát, és ha csökkenést tapasztalsz növeld a fűtőanyag mennyiségét vagy a sütési hőt.

A téli grillezés gyümölcsöző, de munkás hobbi, ami egy kicsivel több odafigyelést igényel. Mindazonáltal nagyon megéri az extra munkát, ezért ha még nem próbáltad ki, csak biztatni tudunk, hogy fedezd fel a téli sütés minden csínját-bínját! Ha pedig szeretnél többet megtudni a kamado grillekről, akkor látogass el a január 25-én megrendezett Kamado napra, ahol működés közben lesheted el a grillel kapcsolatos trükköket profiktól!

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.