Ezzel a segítséggel könnyebb lesz egészséges ételeket készítened
- írta: Peitli Csilla
- 2024.01.04
Az ünnepi bőségasztal után jól esik egy kis pihenés az új évben. Ilyenkor jönnek a fogadalmak és az elhatározások, amelyek gyakran nem élik túl az első hónapot sem. Ha szeretnél egészségesebben és tudatosabban étkezni, akkor a grillezés rengeteget segíthet! Azon túl, hogy izgalmas, kreatív program, ami új dimenziót ad a zöldségek és húsok ízeihez, más előnyei is vannak!
Például tudatosabb leszel! A grillezés előre tervezést igényel, így csökkentheted az impulzus vásárlásokat, amelyek jellemzően az alaknak és a pénztárcának is ártanak. A grilleket felfűteni, a húsokat, zöldségeket pácolni, majd megsütni időbe kerül. Viszont a kiváló faszenes grillek nagy előnye, hogy kevés faszénnel hosszú ideig marad meleg a grill, és ezt érdemes kihasználni és egyszerre akár több napra előre megsütni a főbb alapanyagokat. Ez remek lehetőséget ad, hogy megtervezd az étkezésed és ne az éhség diktálja, hogy mit eszel!
Ahhoz, hogy egy fogadalom tartós változása megragadjon és szokássá váljon, nem csak elszántságra van szükséged. Sokat segít, ha új örömforrást nyersz általa, így könnyebben átlendülsz majd a nehezebb időszakokon és kitartasz a változás mellett. A grillezés pedig pont ilyen. A friss levegőn, jó társaságban végezhető sütés a nyaralások emlékét idézi, finom illatokkal és ízletes aromákkal kényeztetve az érzékszerveket!
Az étkezés élménye ugyanis az orral és a szemmel kezdődik, és csak utána jön az ízlelés. A grillen készülő ételek finom illata és gusztusos látványa nagyban hozzájárul az étel élvezetéhez és hamarabb eltelsz majd az ízekkel is. Így nem csak kutyafuttában kapsz be valamint (esetleg a képernyő előtt, amire pár perc múlva már nem is emlékszel, hanem ténylegesen az ételre koncentrálhatsz és minden érzékedet kielégítheted.
A minimális olajon vagy akár anélkül készített fogások pedig kétségtelenül egészségesebbek, mint zsírban sült vagy bolti szószokban tocsogó társaik. Ráadásul pontosan tudni fogod, hogy mivel táplálod a testedet és ha akarod, teljesen elkerülheted az ízfokozókat és egyéb adalékanyagokat. A teljesen zsiradék mentes sütéshez, sajátítsd el az en papillote, vagyis a papírban sütés módszerét. A módszer lényege, hogy jól zárható zacskóban, papírban, banánlevélben sül az étel, miközben az aromák és a nedvesség bent maradnak az alapanyaggal és ízesítik, puhítják azt. Indirekt grillezés esetén használhatsz sütőzacskót, zsírpapírból készített batyut vagy akár alufólia csomagokat, az étel nem fog leragadni zsír és olaj nélkül sem, de ízletes és puha lesz.
Végül pedig azt se felejtsük el, hogy a grillezett zöldségek íze és állaga utánozhatatlan. És szinte bármit grillezhetsz. Még a hideg saláta alapanyagai közül is érdemes párat feldobni a grillre, hogy kellemes zamatával gazdagítsa a salátát. Ilyen lehet például az újhagyma, az avokádó, vagy az alma, körte. Még a kevésbé népszerű gomba és kelbimbó is egészen kiváló grillezve.
Ha tehát szeretnél az új évben egészségesebben, kímélőbben étkezni, a grillezés remek módja a finom, kontrollálható és nem zsírban tocsogó ételek elkészítésének. Süss az egész család számára minőségi, négy évszakos grillekkel, amelyeket télen is öröm használni. Vond be a gyerekeket is az új kalandba és rengeteg közös élménnyel (és finom étellel) gazdagodtok majd!