Egyszerű nyári grill fogások
- írta: Peitli Csilla
- 2023.07.19
A nyár esti kerti partik hangulatát még tovább emelheted finom és frissen készített ételekkel, amelyek megadják a keretet az eseményeknek. Hívd össze a barátokat és a családot és élvezd a hideg sört, a jó társaságot és az ízletes fogásokat! Jöjjön pár nyári grill recept, ami biztos siker!
Csirke nyársak cékla humusszal
A porhanyós csirke és a karakteres humusz remek párosítás, ami sok fűszert, izgalmas ízeket és keleties hangulatot ígér. A hús kellemesen savanykás aromát kap a citromtól és a humusz pedig ideális kísérője a jól megpirult falatoknak. Az előkészületek után a hús pillanatok alatt megsül, ezért érdemes egy nagyobb adagot bekészíteni és folyamatosan sütni az este folyamán. Hideg sörrel vagy koktéllal tökéletes parti étel, amit könnyű tálalni, nem nehezít el, de ízekben gazdag!
Grillezett lazac ananászos salsával
Ha a klasszikus húsok helyett inkább a halak felé kacsintgatsz, akkor a lazac ideális választás. Gyorsan elkészül, minimális fűszerezéssel is finom és jól lehet szeletelni, vagyis adagolni. A nagy szálkákat egyszerű eltávolítani, így nem kell kellemetlen meglepetésekre számítanod. Egy nagy adag grillezett lazac a frissítő, gyümölcsös salsa körettel 30 perc alatt elkészül, aminek a nagy részét a pác elkészítése és a salsa hozzávalóinak feldarabolása teszi ki. Ezeket azonban előre is elkészítheted, így a partin nem kell túl sokat a sütéssel foglalkoznod, szabadon élvezheted te is a partit!
A hús és hal után jöjjön egy zöldséges fogás padlizsánból. Ennek a különleges zöldségnek nagyon jól áll a grillezés, különösen a faszenes grillek füstös aromája ad sokat az ízélményhez. Gázgrillen használj füstölőfát, hogy gazdagabb íze legyen a padlizsánnak. A pár hozzávalóból készülő fogásban nagyon jól érvényesül a padlizsán íze, amihez a fokhagyma, az olaj és a hűsítő joghurt társul. A nagy melegben jól esik majd ez a friss, zöldséges köret.
Ha már hűsítő salátákról van szó, akkor a tabulé az egyik abszolút kedvenc. A petrezselymes bulgur salátát hidegen kell kínálni, szaftos, tartalmas, de nem zsíros. Az uborka, a paradicsom és a citrom pedig tesz róla, hogy oltsa a szomjat és kényeztesse az ízérzékeket. Önmagában is fogyasztható, de sült húsok mellé köretnek is kiváló. A füstölt változatban a bulgur egy plusz aromával gazdagszik, ami még felejthetetlenebbé teszi a tabulét. Egyetlen nehézsége a receptnek, hogy az elkészítés után még le kell hűteni, így várni kell a fogyasztásra!
A közel keleti ízek után érdemes egy kicsit messzebbre is merészkedni, mert a thai hússaláta is megér egy próbát. A meleg országban pontosan tudják mit kell enni, hogy az tápláló, hűsítő és frissítő legyen, ami még a szemnek is kellemes. A shirloin steakből készült húsos zöld saláta picit csípős, picit citrusos és ízekben nagyon erős. Az pedig külön szerencse, hogy elkészíteni sem egy nagy ördöngösség és nem is tart sokáig. A steak pár perc alatt megsül és utána már csak a saláta összeállítása marad. Azzal azonban számolni kell, hogy a hús pácolása pár órát is eltarthat!
Ha szeretnél még több (nyári) grillreceptet olvasni és inspirálódni a kerti sütéshez, akkor látogasd meg a grillreceptek.hu oldalt, ahol számtalan finomság közül választhatsz!