3 lépés a tökéletes falapos grillezéshez
- írta: Peitli Csilla
- 2018.04.05
A grilleszközök természetes vonalát erősíti a falap, amely a serpenyőket, rácsokat és vaslapokat helyettesíti a grillen. Használatával a fa sütös zamatát csempészheti a készülő ételbe. Ha az alábbi három szabályt betartja, nem lesz mitől tartani a falapos grillezésnél.
1. Áztatás
A falapos grillezés alapja a maga lap, amelyet legtöbbször cédrus vagy juhar fából készítanek, de bármiből is legyen az alap, mindenképpen védtelen a tűzzel szemben. Az ízek tisztán tartása miatt a fák nem esnek át előkezelésen, ezért ha nem akarja, hogy a sütés végére a lap is és az étel is elégjen, akkor a sütés előtt a lapokat mindenképpen be kell áztatni meleg vízbe. A lap vastagságától függően akár 2 órás is lehet az áztatás, ami majd megvédi a fát, és a felszabaduló gőz megfőzi az alapanyagot.
2. Indirekt grillezés
Az áztatással kapott egyfajta védelmet a fa a tűzzel szemben, de ez nem jelenti azt, hogy hosszabb ideig elviselni a közvetlen lángokat. Ezért a falapot mindig indirekt módon, tehát a tűztől távolabb helyezze fel a grillre. Így biztos lehet majd benne, hogy az nem égeti el, csak kellemesen megfüstöli az ételt.
3. Tálalás
A falap nemcsak a sütésben, a tálalásban is segít. A halhoz hasonló törékeny alapanyogokat ne szedje le a fáról a sütés végeztével, tálalja fel a lapon az ételt. Ehhez persze muszáj meggyőződnie arról, hogy a lap már nem füstöl és nem is izzik sehol, ezért tálalás előtt mindig várjon pár percet az étel felszolgálásával.
A SpaTrend most exkluzív tavaszi akciókkal kedveskedik a grillezés szerelmeseinek: böngéssze a BBQ berendezések és kellékek széles választékát weboldalunkon!