ötfűszer keverék
A kínai konyha ikonikus fűszerkeveréke az ötfűszer, ami a jin-jang rendszerre épülő ízkomplexitást képviseli a főzésben. Az édes, sós, keserű, csípős, savanyú ízeket tartalmazó keverék házilag is elkészíthető, és igény szerint az öt alapanyagon kívül tovább bolondítható gyömbérrel, cardamommal és naranccsal. Az eredeti ötöst a nagyjából azonos mennyiségű cassia fahéj, édesköménymag, szegfűszeg, csillagánizs és szecsuáni bors képviseli. A keveréket finomra őrlik, és vagy azonnal felhasználják vagy lezárt dobozban tárolják néhány hónapig. Sokkal hosszabb ideig nem érdemes tárolni, mert az ízek megkophatnak.
Az erős illatú ötfűszer keveréket elsődlegesen sós ételek, zsírosabb húsok ízesítésére használják, főként a sertés- és a kacska-, olykor a csirkeételekhez adható. Emellett édességeket is készítenek vele: almás és csokoládés vagy hagyományos kínai desszerteket.