Hozzávalók:
- 450 g broccoli
- 450 g karfiol
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 darab cukkini
- 200 g répa
- 200 g hüvelyes zöldborsó
- 3 szál zöld hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 g gyömbér
- 1 ek szezámmag
- 1 csokor koriander levél
- 1 csipet só
- 2 ek repceolaj
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek chili szósz
- 1 db lime leve
- 1 ek osztriga szósz
- 1 ek méz
Elkészítés:
- Készítsd elő a zöldségeket. Mosás és hámozás után vágd őket kisebb (lehetőleg nagyjából egyforma) darabokra.
- Egy kis edénybe kezd el összekeverni a páchoz valót. Ebbe jöhet a kétfajta olaj, a chili szósz, a lime leve, az osztriga szósz, a méz, a fokhagyma, a gyömbér és a só.
- A páclét locsold rá a zöldségkeverékre és jól dolgozd el, hogy mindenhova jusson belőle.
- Most jöhet a grill begyújtása, lehetőleg minél magasabb hőfokra. A zöldségeket tedd egy picit beolajozott wokba, vagy valamilyen mély edénybe és fedd le.
- Gyakori rázogatás mellett 10 perc alatt süsd meg a keveréket. Amikor elkezd barnulni akkor már jó is, ne hagyd, hogy túlságosan megpuhuljon.
- Tálaláskor szórd meg a zöldséget az összetépkedett korianderrel és a szezámmaggal.
Extra tippek:
- Lehetőleg azonnal, még melegen tálald, hogy a legteljesebb pompájában élvezhesd ki az ízek kavalkádját.
- A recept szinte bármiből ínycsiklandó roppanós zöldséget eredményez enyhén karamellizált felszínnel, így bátran kísérletezhetsz mással is. A fehérrépa vagy a kelbimbó is nagyon finom.
- Osztriga szószt hipermarketekben vagy keleti boltokban is kapni, de ha nincs kedved beszerezni, helyettesítheted halszósszal vagy szójaszósszal.
- A zsenge cukkinit nem kell meghámozni. Elég megmosni és felkarikázni.