Grillezett tejfölös gomba
írta: Peitli Csilla
A gomba nemcsak egy igazán különleges élőlény, de a tányéron is sokoldalú és meglepő tud lenni. Bár sokan messzire száműznék a konyhából, ez a grillezett változat, még a legnagyobb ellendrukkerek is meggyőzheti. Egy próbát minden esetre megér.
Hozzávalók:
- fél kg csiperke gomba
- 3 dl tejföl
- 1 db hagyma
- negyed kiskanál kakukkfű
- 15 dkg sajt
- 2 ek olaj
Elkészítés:
- A közepes hőfokra előmelegített sütő rácsait olajozzuk le, majd jöhet a töltelék elkészítése.
- A tejfölt keverjük el az apróra vágott hagymával, sózzus ízlés szerint és mehet bele a kakukkfű is. Végül egy kevés sajtot félretéve a gombát megszórásához, a többit adjuk a keverékhez.
- Jól dolgozzuk össze a tölteléket, majd a szárától megfosztott (ez jó lesz majd egy gombapaprikásnak), megmosott és leolajozott gombák kalapjába töltsük be.
- A tejföl tetejére mehet a maradék sajt, és kezdődhet is a sütés.
- Fontos, hogy tető alatt készítsük, hogy teljesen megpuhuljon a gomba. 20-25 perc alatt készre sütjük. Érdemes próbát tartani az idő lejártával, mert a sütési idő a gomba nagyságától és vastagságától függően változik.
- Önmagában finger foodnak vagy köretnek is fogyasztható. Nem csak vegetáriánusoknak!