Hozzávalók:
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 8 db portobello gomba
- 100 g parmezán
- 8 db prosciutto sonka
- 8 db koktél paradicsom
- 110 g pesto
Elkészítés:
- A magas hőfokra felmelegített grillen, elsőként a paprikát grillezd egészben. Minden oldalát jól süsd meg, az sem baj, ha megfeketedik. Amikor elkészült, tedd félre és kihűlés után távolítsd el a paprikák héját, a magházat és az ereket, majd vágd csíkokra.
- A parmezán sajt előkészítéséhez zöldséghámozót használj, hogy nagyobb darabokat, csíkokat vághass le a tömbről, majd ezt is tedd félre.
- A folyóvízben megmosott gombáknak távolítsd el a tönk részét (akár a lemezeket is kikaparhatod, de ez nem feltétlenül szükséges), majd jöhet a grillezés.
- Mielőtt elkezded sütni a gombát, vékonyan kend meg a kalapok mindkét oldalát olajjal, majd az alsó oldalára (ez kerüljön először a grillre) jöhet még egy kiskanál pesto is.
- A közepes hőfokra csökkentett grillre helyezett gombákat ezután megpakolhatod egy szelet sonkával, pár csík sajttal, félbevágott paradicsomdarabokkal és a sült paprikával.
- 5-7 perc sütés elég is a zsenge gombáknak, ennyi idő alatt kellően megpuhul a zöldséges „rakottas”.
Extra tippek:
- A recept a gombán kívül szinte bármilyen zöldséggel (vagy más gombafajtával) elkészíthető, vegetáriánus vendégek kedvéért pedig a prochiutto is simán elhagyható. Anélkül is nagyon finom.
- A gomba tönköket később felhasználhatod leveshez, vagy gombapaprikáshoz, de semmiképp se álljon sokáig, mert nagyon gyorsan romlik.
- Ha nem kapsz egész parnezánt, a reszelt változattal is ugyanolyan finom lesz a recept, legfeljebb kicsivel több odafigyelést igényel, hogy ne a faszénen kössön ki a sajt.