Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 1 fej fokhagyma
- 2 db salottahagyma
- 1 db chipotle paprika
- fél csokor petrezselyem
- 60 ml citromlé
- 45 ml olívaolaj
- 10 g harissa
- 5 g só
- 5 g frissen őrölt bors
- 2 marék hickory fa
Elkészítés:
- Melegítsd elő a keg grillt 110 °C-ra, és szórd a faszénre a füstöléshez használt hickory fát.
- A fokhagymát és a padlizsánt készítsd el. A padlizsánt vágd ketté és olajozd be a húsát, míg a fokhagymafej felső 1/3-át vágd le – pucolni nem kell, és olajjal ezt is jól kend be.
- Ezután körülbelül 2 órán keresztül füstöld a padlizsánt és a fokhagymát. Ha ez idő leteltével sem puhult volna még meg teljesen a padlizsán, akkor kicsit növeld a hőmérsékletet és süsd még 15-20 percig.
- A sütés végeztével hámozd meg a padlizsánt és vágd apró darabokra.
- A fokhagymát nyomd ki a héjukból és a padlizsánnal együtt tedd bele egy aprítóba. Szórj bele minden más fűszert is a chipotle paprika kivételével, és dolgozd egynemű masszává.
- A szószt felaprított chipotle paprikával, és pár csepp olívaolajjal tálald.
Extra tippek:
- A padlizsán mérete nagyban befolyásolja a sütés időtartamát. Kisebb padlizsánokat akár egészben is süthetsz, míg a nagyobbakat négybe is vághatod.
- Ha túl tömör a mártogatós, akkor olívaolaj hozzáadásával lazíthatsz még rajta.
- Amennyiben túlzottan füstös lenne a mártogatós, egy kis majonéz hozzáadásával lágyíthatsz a keveréken.
- A chipotle paprika helyett használhatsz bármilyen erős paprikát is, nem kell feltétlenül füstölt paprikával helyettesíteni.