Bbq sütőtükkrém leves Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
A hideg napokon az emberek fejében megjelennek a forró, tartalmas levesek. Miért ne lehetne elkészíteni azokat a grillen. Nekem egy tipikus őszi alapanyag a sütőtök, így ebből készítek most egy finom füstös krémlevest
Hozzávalók:
- 1,5 kg sütőtök
- 1 liter marhahús alaplé
- 2 ek méz
- 100 g RUB
- 20 g gyömbérpor
- 20 g Római kömény
- parmezán sajt
- chili paprika
- olajos mag
- bacon szalonna
Elkészítés:
A sütőtököt kisebb darabokra vágom, és a magokat kikaparom, egy kevés mézzel megkenem és megszórom a rubbal, amíg a Kamado Joe sütőt 120 fokra felfűtöm a deflektor lapokat is használva. A faszén közé cseresznye füstölőfát tettem a füstös íz kedvéért. A sütőtök kb óra alatt puhul meg. Közben előkészítem a levesbetétet. a Bacont csíkokra vágom, a diót pedig egy kicsit megvágom, hogy nagyobb darabokat kapjak. A bacont és a diót is meg kell pirítanom. Ezt vagy a sütés után a hőmérsékletet felemelve egy serpenyőben tudom megtenni. Amennyiben gázgrillen készítem el az ételt, a pirításhoz az oldalégőt is használhatom vagy a konyhában is megtehetem, amíg sül a tök.
Amikor teljesen megpuhult, egy edénybe kanalazom a puha sütőtököt, felöntöm az alaplével és igény szerint fűszerezem. Igazán illik hozzá a gyömbér és a római kömény is. Egy kis extra méz pedig még különlegesebbé teheti. Ezután botmixerrel, turmixgéppel készítjük el a levest. Amikor elkészült egy kis olíva vagy tökmag olajjal díszítem és néhány csepp tejszínt adok hozzá