Baconbe tekert krumpli vulkán
írta: Peitli Csilla
Kicsit macerás, de annál látványosabb köret, ami bármilyen ünnepi összejövetelen tarolni fog.
Hozzávalók:
- 2 db krumpli
- 8 szelet bacon
- 4 szelet sült pulya
- 200 g sajt
- 120 ml tejföl
- 1 db újhagyma
- 1 ek csípős szósz
Elkészítés:
- A krumplikat mossuk meg, törüljük szárazra és szurkáljuk meg egy-két helyen, hogy a gőz távozhasson belőle a grillen.
- Csomagoljuk őket alufóliába és tegyük fel a közepesen meleg grillre közvetlenül a tűz fölé 20 percre.
- 5 percenként forgassuk meg, hogy egyenletesen puhuljon.
- Közben keverjük össze a tejfölt a csípős szósszal. (Esetleg más kedvenc fűszerrel: só, rozmaring, kakukkfű.)
- Amikor a krumpli ideje lejárt, hűtsük ki annyira, hogy már biztonságosan tudjunk velük dolgozni.
- A krumplikat vágjuk félbe, az egyenes felükre ültetve őket a tetejüket is szedjük le cikkcakkban vágja, hogy minél jobban hasonlítson egy igazi hegyre.
- Ezután óvatosan távolítsuk el a krumpli vulkán belsejéből annyit, hogy még szilárdan álljon, de meg lehessen majd tölteni. Felülről dolgozzunk, hogy a krumpli alján ne folyjon majd ki a töltelék.
- Tekerjük baconbe a vulkánokat. Szükség esetén fogpiszkálóval rögzítsük.
- Ezután kezdjük el megtölteni a krumplit: alulra kerüljön egy kevés az apróra vágott pulykából, majd a sajt. Ezt ismételhetjük, amíg meg nem telik a krumpli.
- Vegyük le a hőfokot 150-160 körülre, majd tegyük fel sülni a vulkánokat, amíg ropogósra nem sül a bacon.
- Az utolsó 5 percben még bbq szószt is bevethetünk a bacon ízesítésére.
- Ekkor kanalazzunk a tetejükre a korábban elkészített tejfölös szószból is, ami ahogy melegszik, kicsit kifut majd, a vulkánkitörést imitálva.
- Még melegen, az apróra vágott újhagymával megszórva tálaljuk.