Yakitori ihletésű lazac sült zöldségekkel
írta: Peitli Csilla
A yakitori a japán konyha ikonikus fogása, amit gyakran szolgálnak fel italok mellé. A lassú tűzön sütött édes-savanyú szósszal kenegetett hús tökéletes előétel vagy főfogás. Csirke mellett bárányból és lazacból is bátran elkészíhető.
Hozzávalók:
- 1 kg lazac
- 60 ml napraforgó olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek gyömbér
- 160 ml szójaszósz
- 65 g barna cukor
- 2 ek rizsecet
- 2 ek kukorica keményítő
- 3 db cukkini
- 8 db újhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- A fokhagymákat és a gyömbért aprítsuk fel (esetleg reszeljük) és pirítsuk meg őket egy kanálnyi olajon egy serpenyőben.
- Amikor már szépen illatozik, adjuk hozzá az szójaszószt, a cukrot, az ecetet és 160 ml vizet, majd forraljuk fel.
- Ezután tegyük a grill hidegebb részére és éppen csak gyöngyözve főzzük 1-2 percig.
- Közben a kukoricakeményítőt keverjük el 2 evőkanál vízzel és adjuk a szószhoz.
- A sűrűsödő szószból vegyünk két 2 dl-t, a többit pedig tegyük félre a tálaláshoz.
- A cukkinit és a hagymákat aprítsuk fel nagyobb darabokra, majd két evőkanál olajjal dolgozzuk össze. Sóval és borssal ízesítsük őket.
- A halat (csirkét, bárányt, pulykát) vágjuk falatnyi darabokra és sózzuk, borsozzuk őket.
- Az alapanyagokat húzzuk nyársra (akár vegyesen is, de maradhatunk a csak zöldség és csak lazacos nyárs mellett is) és tegyük fel őket a grillre.
- Kenjük le az alapanyagokat a páccal és minden második percben fordítsunk rajtuk egyet. Kenjük le újra és így haladjunk meg át nem sülnek a zöldségek és lazac darabok. 10-15 perc alatt mindkettőnek el kell készülnie.
- A nyársakat a félretett szósszal kínáljuk.