Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 5 dl kóla
- 1 dl whiskey
- 60 dkg édesburgonya
- 15 g só
- 10 g bors
- 8 g cayenne bors
- 3 db paradicsom
- 1 db hagyma
- 5 ek barna cukor
- 3 ek Worcestershire-szósz
- 2 ek vegyes zöldfűszer
Elkészítés:
- Az oldalast elvágjuk a csontoknál és egy edényben felöntjük a kólával. Lefedjük, másnapig hűtőben érleljük.
- Másnap sütés előtt sózzuk, borsozzuk a lecsöpögtetett húst.
- Olajozott grillrácsra tesszük a húst, oda, ahol nem nagyon forró a parázs, mert ennek a húsnak kb. 1 óra sütésre lesz szüksége.
- Közben többször megforgatjuk a sülő ételt, ilyenkor mindig megkenjük kólával is. Akkor lesz jó, ha kívül ropogós, a csont mellett pedig puha lesz a hús.
- A paradicsomokat és a hagymát közben vastag szeletekre vágjuk, összeforgatjuk 2 evőkanál barna cukorral, pár evőkanál Worcestershire-szósszal, sóval, borssal.
- Ezeket is megsütjük, majd egy tálban villával összenyomkodjuk a zöldfűszerekkel, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig félretesszük.
- Az édesburgonyákat megtisztítjuk, egy centi vastag hasábokra vágjuk. Megszórjuk 3 evőkanál barna cukorral, sóval, borssal és a cayenne-borssal, majd összerázzuk egy edényben.
- Forró, olajozott grillrácsra sorakoztatjuk. Többször megforgatjuk, míg a cukortól ropogós-sült lesz.
- Tálalás előtt a húsokat megspricceljük a whiskyvel (már ha a vendégsereg nem fogyasztotta el sütés közben), a salsával és a ropogós burgonyával kínáljuk.
Extra tippek:
- A kólából ne a diétás változatot válaszd, nagyon is kell a cukor ehhez a recepthez!