Vörösboros báránycomb nyárson sütve
írta: Peitli Csilla
Egészben sült bárány comb zöldfűszerekkel és vörösborral ízesítve.
Hozzávalók:
- 3,5 kg csontos báránycomb
- 120 ml olívaolaj
- fél marék friss menta
- 2,5 dl marhahús alaplé
- 1 db hagyma
- 60 ml száraz vörösbor
- 3 ek citromlé
- 3 ek friss rozmaring
- 5 levél friss zsálya
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek worchestershire szósz
- 2 kk só
- 2 kk cukor
- 1 kk fekete bors
- fél kk koriander
- fél kk őrölt szegfűbors
Elkészítés:
- A bárány combról vágjuk le a felesleges zsiradékot, mossuk, szárítsuk és tegyük egy mély tálba.
- A többi hozzávalót (a húsalapléből tegyünk félre 2 dl-t) mérjük egy turmixgépbe és dolgozzuk össze.
- Vegyünk ki a pácléből 60 ml-t, a többit pedig öntsük rá a combra. (Akár a húsba is injekciózhatsz a léből, ha van hozzá eszközöd.)
- Hagyjuk lefedve pihenni 1-2 órát.
- A combot húzzuk hosszanti irányba a rotisserie nyársra és rögzítsük tüskékkel, ha jól forog.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra, ha lehet használjuk a rotisserie saját égőjét.
- Tegyük fel a nyársat, majd rakjunk a hús alá egy vízzel félig teli csöpögtető tálcát és kezdődhet a sütés.
- Fél kilónként 20-30 percnyi sütéssel számoljunk, így jó két, két és fél órát süssük a húst, gyakran lekenve a korábban elkészített páccal és a meghagyott húsalaplével felváltva.
- Felvágás előtt pihentessük legalább 10-15 percet.