Vegetáriánus yakitori gombából
írta: Peitli Csilla
Az ízes, szaftos és füstös yakitori vegetáriánus változata gombából készül, ami ízre és állagra is meghódítja majd a húsimádókat is.
Hozzávalók:
- 4 db ördögszekérgomba
- 1 db mogyoróhagyma
- 80 ml mirin
- 80 ml szaké
- 80 ml szójaszósz
- 65 g cukor
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- A mirint, a szakét, a szójaszószt és a cukrot tegyük egy lábasba és kezdjük el összeforralni a grillen.
- Amikor elkezd forrni, tegyük hűvösebb részre, és épphogy gyöngyözve redukáljuk vissza 10-12 perc alatt.
- Közben a gombákat vágjuk hosszában félbe, majd azt még aprítsuk falatnyi darabokra.
- Az hagymát tegyük jeges vízbe 10 percre, hogy jó ropogós legyen, majd szűrjük le és karikázzuk fel.
- A gomba falatokat húzzuk nyársakra.
- Kenjük le őket olajjal és egy pici sóval is megszórhatjuk.
- Mehetnek fel a grillre a nyársak. Oldalanként 1 perc alatt pirítsuk le, majd jöhet a korábban elkészített pác.
- Ezzel bőségesen kenjük le a gombákat mindenhol, és süssük, forgassuk, kenjük le újból a következő 2-3 percben.
- Amikor szépen rásül a szósz, és a gomba is megpuhul, vegyük le a grillről és a felkarikázott hagymával megszórva tálaljuk.
- Italozós estékhez ideális falatkák, sós, édes, füstös ízükkel!