Valentin napi előétel: grillezett osztriga
írta: Peitli Csilla
Az idei Valentin napon elmaradnak az éttermi találkozók, de miért ne készíthetnétek valami különleges fogást otthon? Ez az osztriga recept jó kezdet egy hangulatos estéhez.
Hozzávalók:
- 12 db osztriga
- 100 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek fehérbor
- 1 ek metélőhagyma
- fél ek friss petrezselyem
- 1 kk só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt magas hőfokra. akár 250 fokra is felfűthetjük.
- Az osztrigák készítsük elő és nyissuk szét őket egy osztrigakés segítségével.
- Egy nagyobb alufólia darabot gyűrjünk kicsit össze, tegyük bele a serpenyőbe és ebbe nyomkodjuk bele az osztrigákat, hogy a helyükön maradjanak, és ne csúszkáljanak sülés közben.
- Készítsünk fehérboros vajat tölteléknek. Ehhez a vajat keverjük ki a fehérborra, préselt fokhagymával, apróra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel. Adjuk hozzá a sót is és alaposan dolgozzuk össze.
- Ebből a vajból tegyünk minden osztriga tetejére egy nagyobb kanállal, majd mehet fel a grillre az osztriga.
- Süssük készre az egészet 4-6 perc alatt. Ha bugyogva forr a vaj az nem baj, de ha az osztriga húsa elkezd barnulni a széleinél, akkor vegyük le a grillről.
- Még melegen, esetleg citrommal meglocsolva, pirított kenyérrel kínáljuk.