Újra gondolt padlizsán krém Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
A padlizsán krém tökéletes előétele vagy vendégváró fogása egy kerti partynak. Mindenkinek van egy jól bevált receptje, én most egy újra gondolt verziót mutatok be,
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás sárgája
- 1.5 dl napraforgó olaj
- 1 mokkáskanál mustár
- 1 negyed citrom leve
- ízlés szerint só
- ízlés szerint Őrölt fehér bors
Elkészítés:
A kamado joet indirekt grillezésre készítem elő, a hőterelő lapokkal és kevés bükk füstölőfa társaságában 190-200 fokra fütöm fel. Amikor a kívánt hőmérsékletet elérei a padlizsánokat a rácsra teszem és 40-45 perc alatt készre sötöm. Miközben a padlizsánt sütöm a fokhagyma gerezdeket egy alu tálcában színtén megsütöm, a héjukat rajta hagyva.
Amíg a padlizsán sül elkészítem a majonéz, 1 tojás sárgáját, a mustárt a sót, a fehér borst és egy negyed citrom levét elkeverem, majd eleinte cseppenként később vékonysugárban hozzá adagolom az olajat, folyamatos keverés mellett. A majonéz akkor jó, ha a habverővel egyben ki tudom szedni a tálből.
Amikor a padlizsán elkészült hagyom kihülni, kiszedem a héjából és a fokhagymával együtt egy liszt szitán teljesen áttöröm. Sóval és fehér borssal ízesítem, majd hozzá keverem a majonézt. hívabb állagú lesz mint a normál padlizsán krém, mert a pedlizsán leve is a majonézes keverékbe kerül de ez jelen esetben nem probléma, pont erre a hígabb állagra van szükségünk.
A majonézes krémet egy habszifonba töltöm és 1, amennyiben szükséges 2 patronnal elkészítem a habot.
Tálaláskor a szinfból nyomom a kenyérre