Töltöttkáposzta Broil King Imperial grillben
írta: Billege Andras
Egy ikonikus étel a magyar gasztronómiában a töltöttkáposzta. Mindenki ismeri, és szinte mindenki szereti is, de kevesen készítik grillen, pedig fantasztikus ízeket lehet előcsalogatni belőle.
Hozzávalók:
- 100 g füstölt szalonna
- 3+2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg darált sertéshús
- 100 g rizs
- ízlés szerint só
- 4 db babérlevél
- 20 g csombor
- 150 g kolbász
- 50 g fűszerpaprika
- 1 kg savanyúkáposzta
- 7 db savanyúkáposzta levél
Elkészítés:
A rizst egyszeres mennyiségű vízzel megpároljuk és hagyjuk kihűlni A grillt 150 fokra, előmelegítjük, majd egy mély tepsiben megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnám. Amikor megpirult, hozzá adjuk a félfőre vágott hagymát, megsózzuk és üvegesre pároljuk, közben pedig elkészítjük a töltelékeket. A darálthúst összedolgozzuk a 2 fej apróra vágott hagymával, a fokhagymával, a fűszerpaprikával és ízlés szerint sóval és a káposzta levelekbe töltjük.
Amikor a hagyma üveges, megszórjuk a fűszerpaprikával és hozzá keverjük a savanyúkáposzta felét. Hozzá adjuk a babérlevelet és a csombort. Alaposan elkeverjük, majd levesszük a grillről, hogy ízlésesen elhelyezhessük a töltelékeket és a feldarabolt kolbászt is.
Ezután befedjük a káposzta másik felével, a tetejét megszórjuk még egy kis fűszerpaprikával és felengedjük vízzel. 150 fokon 1.5 órát sütjük.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk és friss kenyeret adunk hozzá