Töltött alma a karácsonyi asztalra
írta: Peitli Csilla
A téli csemegékkel töltött alma illatos és finom desszert, ami az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 8 db alma
- 8 ek vaj
- 160 g barna cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 120 g liszt
- 60 g zabpehely
- 60 g cukor
- 40 g dió
- 40 g mazsola
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a zabpehellyel, a barna cukor felével, a sima cukorral, a sóval, a fahéj felével, a mazsolával és az apróra tört dióval.
- A hideg vaj felét adjuk a keverékhez és dolgozzuk össze őket annyira, hogy morzsalékos állagot kapjunk.
- Az almák felét hámozzuk meg és aprítsuk fel.
- Egy serpenyőben melegítsük össze a maradék vajat, barna cukrot és fahéjat a darabolt almákkal 8-10 perc alatt, hogy az alma megpuhulhasson.
- Ekkor vegyük le a grillről és pihentessük.
- Közben a maradék négy alma tetejét vágjuk le és vájjuk ki a belsejüket annyira, hogy majd meg lehessen őket tölteni.
- Az almákat töltsük meg az almás keverékkel és halmozzunk a tetejükre egy nagy adaggal a morzsás keverékből is.
- Óvatosan helyezzük őket egy grill lapra és tegyük fel őket a grillre sülni 10-15 percre, vagy amíg az alma megpuhul és a morzsa ropogóssá válik.