Hozzávalók:
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 db citrom héja
- 75 g cukor
- 120 ml szójaszósz
- 60 ml rizsecet
- 60 ml fehérbor
Elkészítés:
- A hozzávalókat keverd össze egy főzésre alkalmas edényben, majd forrald fel a keveréket.
- Néhányszor megkeverve főzd addig a szószt, amíg körülbelül felére fogy, és sűrűbbé válik.
- Ezután távolítsd el belőle a fokhagymát, a gyömbért és a citromhéjat, majd hagyd kihűlni a keveréket a felhasználás előtt.
Extra tippek:
- A szójaszószok nem minden fajtája jó gluténérzékenyeknek, így vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni a készítmény gluténmentességéről, amennyiben a fogyasztók közül valaki ebben az allergiában szenved.
- Ha a grillnek van oldalégője, akkor azon is elkészíthető a szósz, és nem kell előre dolgozni vele. Elég a sütögetés napján, a vendégekkel együtt összedobni a hozzávalókat.
- A teriyaki szószt főként halakkal fogyasztják (lazac, tonhal, kardhal), de csirkével is gyakori. Mint a legtöbb cukortartalmú szószra, úgy erre is igaz, hogy csak a sütés vége előtt szabad felkenni a húsra, nehogy idő előtt megégjen a máz. Tehát pár percig süsd magában a szezámolajjal enyhén átkent húst, és csak azután tedd fel rá a szószt.
- A teriyaki szósz maradékát nyugodtan öntsd rá a sütés végén a halra vagy a köretként szolgáló rizsre. Eltenni nem érdemes.