Egész kacsa mézes mártással és rozmaringos krumplival
írta: Peitli Csilla
Egész kacsa mézzel és rozmaringgal ízesítve, ami az ünnepi asztal dísze lehet.
Hozzávalók:
- 1 db kacsa
- 4 ek kacsazsír
- 2 fej fokhagyma
- 4 ág friss rozmaring
- 1 db vöröshagyma
- 4 dl húsleves alaplé
- 2,5 dl fehérbor
- 3 ek méz
- 50 g vaj
- 1 kg krumpli
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a kacsát.
- Itassuk le a felesleges nedvességet a bőrről, majd szurkáljuk meg kicsit.
- Sózzuk és borsozzuk a kacsát és mehet is a grillre, zárt tető alá 45 percre.
- A krumplit pucoljuk meg és vágjuk fel falatnyi darabokra.
- A krumplit szórjuk a kacsa köré és locsoljuk meg a kacsazsírral. Sózzuk és ízesítsük a rozmaring ágakkal.
- Dobjuk mellé a cikkekre vágott hagymát és a megpucolt fokhagyma gerezdeket.
- Tegyük vissza az egészet a grillre és süssük tovább, amíg a krumpli és a kacsa el nem készül. (A kacsát süssük kilónként 40 percig, majd a végeredményhez adjunk még 10 percet.)
- Amikor a kacsa elkészül, vegyük ki és a krumplikat locsoljuk meg egy kis kacsazsírral. Ha még nem pirult meg eléggé, akkor tegyük vissza egy kisebb tálban a grillre a kacsa nélkül.
- A kacsát vegyük ki egy tálra és a visszamaradt szaftot, hagymákat és rozmaringot öntsük egy lábasba.
- Adjuk hozzá a bort és forraljuk fel az egészet.
- Ezután szűrjük át az egészet és az így kapott léhez öntsük a húsalaplét, majd redukáljuk a felére.
Keverjük bele a vajat és a mézet és ezzel a mártással kínáljuk a kacsát és a grillezett krumplit.