Hozzávalók:
- 1,5 kg csirkeszárny
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 75 g kék sajt
- 115 g majonéz
- 80 ml olaj
- 45 ml vörösbor ecet
- 2 csipet cayenne bors
- 2 csipet chili por
- 2 csipet oregánó
- 2 csipet só
- 2 szál kakukkfű
Elkészítés:
- Melegítsd elő a grillt magas fokozatra.
- Amíg a grill melegszik, tisztítsd meg a csirke szárnyakat. Az ízületi részeknél darabold el őket és a két nagyobb részt tarts meg. (A legvége most nem kell.)
- Egy nagyobb edényben, vagy zacskóban keverd össze az olajat egy gerezd fokhagymával és a fűszerekkel. Végül adj hozzá 2 evőkanál vörösborecetet.
- Az így elkészült pácba forgasd bele a csirke szárnyakat.
- Ha van grillkosarad, akkor mindenképpen azt használj a sütéshez. Ezt kend le olajjal, hogy ne ragadjon rá a hús, amik ezután már mehetnek is sülni.
- Tedd rá a kosárral a felső rácsot és indíthatod a motort, ami forgatja neked a csirkéket. Közepes hőfokon, fedő alatt süsd 45-60 percig a csirke szárnyakat, amíg mind szépen megbarnul és ropogóssá válik.
- Amíg sül a hús, összeállíthatod a mártogatóst. Ehhez keverd el a majonézben a maradék gerezd fokhagymát, a nagyon apróra vágott hagymát, a friss kakukkfüvet, egy evőkanál vörösborecetet és az összemorzsolt kéksajtot.
Extra tippek:
- Ha nincs grillkosarad vagy beépített grillmotorod, akkor sütheted a szárnyakat sűrű rácsozatú grillen is. Olajozás után ebben az esetben alacsony hőfokon süsd a húst 35-40 percig, sűrű forgatás közepette.
- A hús mellé csíkokra vágott répát és zellert is kínálhatsz, ami különösen finom a roquefortos mártogatóssal.
- A csirke szárny fel nem használt részét sem kell feltétlenül kidobni. Például gazdagíthatsz vele egy finom tyúkhúslevest, de pár perces, vízben való főzés után a család kutyája is örömmel fogadja majd az ízletes falatokat.