Hozzávalók:
- 2 kg csirke
- 120 g vaj
- 30 g rozmaring
- 15 g só
- 15 g bors
- 2 db citrom
- 1 ág friss rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Készítsd elő az egész csirkét. Tisztítsd meg, mosd le, majd töröld szárazra kívül és belül is, amennyire csak tudod.
- Egy kisebb edényben közben keverd össze a puha vajat, a zúzott fokhagymát és a rozmaringot.
- Egy kicsit lazítsd fel a csirke bőrét (válaszd el a hústól, de úgy, hogy ne jöjjön le teljesen), majd az ujjaid vagy egy ecset segítségével a vajas keveréket dolgozd bele a csirke bőre alá. Ez majd segít megőrizni a csirke természetes szaftosságát is.
- A csirke belsejébe pedig tedd be a rozmaring ágat és a kisebb cikkekre vágott citromot.
- Az így előkészített csirkét tedd bele a felmelegített (kb. 140°C-os )Kegbe és süsd a lángtól távol körülbelül 4 órán keresztül.
- Amikor a csirke belső hőmérséklete eléri a 74-76°C-ot, vedd le a Kegről, és pihentesd a húst alufóliába csomagolva.
Extra tippek:
- A vaj és fokhagyma keveréke helyett használhatsz a vajjal megegyező mennyiségű fokhagymás vajat is.
- Ha valamivel erőteljesebb ízesítést szeretnél, akkor a csirke alá betehetsz egy edénybe fehérbor, rozmaring, fokhagyma keverékéből készített páclevet, hogy a gőze átjárja a húst.
- Füstösebb íz eléréséhez dobj egy marék füstölőfát a faszénre, közvetlenül azután, hogy feltetted a húst sülni.