Édes-savanyú csirkemell füstös aromákkal
írta: Peitli Csilla
Kivülről szépen megpirult, belül szaftos bbq csirkemellel nem tévedhetsz. Ízekben és állagban is remek.
Hozzávalók:
- 5 db csirkemell
- 4 ek barna cukor
- 1 kk só
- fél kk bors
- 1 kk pirospaprika
- 1 kk chili por
- fél kk kömény
- 1 kk hagyma por
- 1 kk fokhagyma por
- 120 ml ketchup
- 60 ml almaecet
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek méz
- fél ek Worcestershire szósz
- fél kk cayenne bors
- ízlés szerint olívaolaj
Elkészítés:
- Készítsük elő a bbq szószt. Ehhez a ketchupöt, 3 evőkanál barna cukrot, az almaecetet és a mustárt tegyük egy kisebb lábasba. Az oldalégőn kezdjük el melegíteni, és adagoljuk hozzá a fűszereket.
- Jöhet bele a worcestershire szósz, a méz, a hagyma és fokhagyma por fele és a chili, a paprika és a sónak is kicsit kevesebb, mint a fele. Végül bolondítsuk meg egy csipettel a cayenne borsból.
- Lassú forrásban főzzük sűrűre 5-10 perc alatt, majd tegyük félre.
- Amíg a szósz fő a grillen, addig készítsük el a száraz pácot a csirkéhez.
- A maradék (száraz) alapanyagot tegyük egy tálkába és alaposan keverjük össze.
- A csirkemelleket kenjük le az olívaolajjal, majd forgassuk meg a száraz pácban, hogy jól bevonja a fűszer a húst mindenhol.
- A grillt melegítsük elő a közepes hőfokra.
- Amikor a grill már felmelegedett, tegyük fel a húst a grillre és zárt tető alatt süssük 20-25 percig.
- Ezután kenjük le a bbq szósszal a húst mindenhol és tegyük a grill melegebb részére pirulni pár percre.
- Amikor a szósz már szépen rákapott a húsra, akkor vegyük le és a maradék bbq szósszal együtt, salátával, krumplival kínáljuk.