Szalonnás, kolbászos tepsis burgonya “anyukám módra”
írta: Simicz Heni
A hagyományos tepsis burgonya egy egyszerűen elkészíthető, ízletes étel, amely a ropogósra sült szalonna, a karamellizált hagyma és sült káposzta ízével varázsolja el a családot. A puha burgonya és a gazdag ízek tökéletes harmóniában vannak, így ez az étel minden családi ebéd vagy vacsora fénypontja lehet. Próbáld ki, és garantáltan mindenki repetát kér majd!
Hozzávalók:
- 1,5 kg Burgonya
- 30 dkg savanyú káposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 40 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg Füstölt kolbász
- 5 dkg sertészsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint fokhagyma por
Elkészítés:
Recept 4 főre:
1. Melegítsd elő a kamadót 180 fokra. Deflektort használj ehhez a recepthez.
2. Hámozd meg a burgonyát, majd szeleteld vastag karikákra.
3. A vöröshagymát és fokhagymát pucold meg majd a hagymát vágd vastag szeletekre, a fokhagymából pedig felezz meg 6 gerezdet, hogy kiadja majd az ízét.
4. A szalonnát és a kolbászt vágd arányos nagyobb darabokra 4 fő részére.
5. Egy tepsit, jénait vagy öntöttvas serpenyőt kenj ki zsírral, rétegezd bele a burgonya szeleteket.
6. Szórd meg só-bors-fokhagyma (spg) keverékkel.
7. Tedd rá a hagyma karikákat és a fokhagyma gerezdeket.
8. Most következik a rétegezésben a savanyított apró káposzta.
9. Majd a szalonna és a kolbász, melynek zsírja szépen, ahogy sül lefelé csorog majd és ízletessé teszi a burgonyát és a hagymát is.
10. Süsd 180 fokon amíg aranybarna és ínycsiklandó illatú nem lesz a szalonna, sült és szaftos a kolbász, puha a hagyma és a burgonya, ami körülbelül 90 perc lesz.
Kínáljuk savanyúsággal, csípős szósszal.
Jó étvágyat kívánok!