Szaftos hamburger lila hagymával
írta: Peitli Csilla
Szaftos hamburger a grillről, sajttal, paradicsommal és grillezett hagymával.
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 db lila hagyma
- 100 g sajt
- 1 db paradicsom
- 1 ek ketchup
- 1 ek mustár
- 1 kk só
- fél kk bors
- 4 db Hamburger zsemle
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A lila hagymát (vörös vagy fehér hagymát is használhatunk) vágjuk fel karikákra és egy beolajozott alufóliára halmozzuk fel.
- Szórjuk meg negyed kiskanál sóval és borssal, majd öntsünk rá 1 evőkanál vizet. Keverjük össze és zárjuk be jól a csomagot.
- Tegyük fel sülni a hagymás pakkot 12 percre. Félidőnél egyszer fordítsuk meg.
- Amikor lejárt az idő, a hagymának meg kell puhulnia és a szélei egy kicsit meg is pirulhatnak, de azért a biztonság (és a finom ízek) kedvéért vegyük ki a fóliából és 3 percet pirítsuk még a grillen.
- A mustárt és a ketchupot keverjük össze és borssal ízesítsük.
- A zsemléket vágjuk ketté és a belső felüket ugyancsak pirítsuk meg 1 perc alatt.
- A húst szedjük négy felé, készítsünk belőlük húspogácsát, majd szórjuk meg a maradék sóval és borssal a pogácsákat.
- Kezdjük el sütni a húst és 3-5 perc alatt pirítsuk meg az egyik, fordítás után pedig ugyanennyi idő alatt a másik oldalukat.
- A zsemléket kenjük le a szósszal, tegyük rá a húst, amit szórjunk meg a reszelt sajttal. Ennek a tetejére halmozzuk a sült lila hagymát és a paradicsomot.
- Az egész burgert tegyük vissza még zárt tető alá a grillre 3 percre, hogy újra átmelegedjen az egész és a sajt is megolvadhasson.