Szaftos burger sajttal és avokádóval
írta: Kamado Joe Magyarország
Szaftos és tartalmas burger sok hozzávalóval, és meglepően gyorsan elkészítve!
Hozzávalók:
- 1 db avokádó
- 900 g darált marhahús
- 4 db hamburger zsemle
- 1 ek chipotle adobo szószban
- 1 kk őrölt kömény
- 4 levél saláta
- 2 ek olívaolaj
- 4 db lilahagyma
- q kk só
- 150 g sajt
- 100 g mozzarella
- 1,2 dl ezersziget öntet
- 1 db paradicsom
- 1 kk worchestershire szósz
- 100 g savanyított jalapeno
- 3 levél bazsalikom
Elkészítés:
- Állítsuk össze a hamburger húst. Ehhez a darált húst keverjük össze a köménnyel, a sóval és a Worchetershire szósszal.
- Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a pépet, majd készítsünk belőlük 8 darab húspogácsát.
- Négy húspogácsára osszuk el a reszelt mozzarellát, majd tegyük rájuk egy-egy húspogácsát és nyomkodjuk össze a széleket lezárásnak.
- Sóval és borssal még fűszerezhetjük a pogácsákat.
- A paradicsomokat karikázzuk fel, majd locsoljuk meg az olíva olajjal. Végül szórjuk meg a csíkokra vágott bazsalikommal. Gyengéden forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj bevonja a szeleteket és hagyjuk pihenni 30 percet.
- Az ezersziget öntetet keverjük el az adobo szósszal.
- A grillt melegítsük elő 260°C-ra, és tegyünk be egy rácsot a legmagasabb és egyet a legalacsonyabb pozícióba.
- Enyhén olajozzuk le a rácsokat és kezdjük el sütni a vastagabb karikára vágott hagymákat.
- Tegyük fel a már forró alsó rácsra a húspogácsákat és süssük őket 2 percig.
- Fordítsuk meg a húst 2 perc után és tegyük fel a felső rácsra, újabb 2 perc sülésre.
- Ekkor már rakjuk a húsok tetejére a maradék sajtot és a jalapeno paprikákat és tegyük fel pirulni a szeletekre vágott avokádót is.
- Fordítsuk meg a hagymákat is és zártjuk le a fedőt, hogy egy kis füstös ízt is kapjanak az alapanyagok.
- Amíg a sajt olvad, addig a zsömléket vágjuk ketté és az alsó részt kenjük le az ezersziget öntettel. Erre jöhet a pácolt paradicsom, és a sült hagyma.
- A megsült húsokat pakoljuk rá a hagymára, majd tegyük már a tetejére az avokádó szeleteket is.
- A burger zsömlék tetejét is pirítsuk meg egy kicsit és ezzel zárjuk le a burgert. (Ha maradt még az öntetből, akkor kenjük le a felső részét is a zsömlének.
+ 1 tipp: Tálaláskor állítsunk bele egy bambusz nyársat a burgerbe, hogy megakadályozzuk az alapanyagok szétcsúszását!
+ 2 tipp: Hogy egyformák legyenek a húspogácsát, használj hamburger prést, amivel garantált az eredmény.