Sütőtök ricottával és fenyőmaggal
írta: Peitli Csilla
A sütőtök klasszikus téli csemege, amit leggyakrabban magában fogyasztunk, pedig egy-két hozzávalóval kiegészítve, izgalmas meleg köret lehet belőle.
Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 2 ek fenyőmag
- 2 ek olívaolaj
- 220 g ricotta
- 1 ek friss zsálya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A fenyőmagokat pirítsuk meg a száraz serpenyőben, majd tegyük félre a tálalásig.
- A tököt pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk fel falatnyi darabokra.
- Adjuk a tökhöz az olajat, és dolgozzuk össze annyira, hogy szépen bevonja a zöldséget az olaj. Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Tegyük fel a zöldséget a grillre vagy vaslapra vagy egy zöldségkosárba, hogy könnyebb legyen mozgatni. Ha rácsokon akarjuk sütni, akkor húzzuk nyársra a tököt, így biztos nem esik le a zöldség a rácsokon keresztül mélybe.
- Lehetőleg zárt tető alatt süssük 15 percig, majd fordítsunk rajtuk egyet és jöhet újabb 15 perc puhulás.
- Amikor megpuhult a tök, vegyük emeljük a hőfokot, és oldalanként 1 perc alatt pirítsuk meg a tökök széleit egy kicsit jobban.
- Végül tegyük egy nagyobb edénybe a tököt, morzsoljuk rá a ricottát, adjuk hozzá a pirított fenyőmagot és szórjuk meg a felaprított zsályával.
- Ízlés szerint jöhet még egy kevés só és bors.