Hozzávalók:
- 1 db egész csirke
- 1 db dobozos sör
- 1 csipet szárnyas fűszerkeverék
- 2 ág friss rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
- Miután közepes hőfokra beállítottad a grill, jöhet a csirke előkészítése.
- A megtisztított egész csirkét (a belsőségek eltávolítása után) kívülről bőségesen dörzsöld be szárnyas fűszerkeverékkel és szórd meg frissen őrölt borssal és sóval.
- A sör felét öntsd ki egy pohárba, a másik fele maradjon a dobozban.
- Ebbe a sörös dobozba tedd bele a megpucolt fokhagymát egészben és a friss rozmaring ágacskákat is.
- Sűrű rácsozatra vagy egy lukacsos zöldségkosárra lesz szükséged, hogy feltehesd az étel a grillre. A rács közepére tedd fel az előzőleg kívülről lemosott sörösdobozt és erre ültesd rá a csirkét, hogy szilárdan álljon.
- Sütés közben tartsd csukva a fedőt, hogy mindenhol jól átsüljön. Sütési időre fél kilónként 18-20 percet számolj, de a fél óra után mindenképpen nézz rá a madárkára, nehogy odakapjon valahol.
Extra tippek:
- Ha van szárnyas sütő feltéted a grillhez, akkor azt használd a sütéshez. A középső részbe öntsd bele a fél doboz sört, és abba tedd a főszereket is, mielőtt ráhúznád a csirkét.
- A csirkével együtt elkészítheted a köretet is. Ehhez nem kell mást tenned, mint a megmosott és feldarabolt zöldséget elteríted a csirke körül. Jöhet rá egy pici olaj, só, kakukkfű vagy rozmaring. De önthetsz rá egy picit a sörből vagy akár citrus léből is, hogy még finomabb legyen a köret.
- Ha van hús hőmérőd, akkor könnyen tudod ellenőrizni, hogy átsült-e már belül is a csirke. Ehhez a mellrésznél kell megmérni a belső hőmérsékletet, ami 170 ºC-ot elérve már biztosan jó lesz.
- Sör helyett használhatsz fehérbort is (bár ez esetben már boros csirkéről beszélhetünk csak). 1,5-2 dl bor elég ehhez a mennyiséghez, és ebben az esetben az étel gluténérzékenyeknek is jobban megfelel.