Hozzávalók:
- 670 ml víz
- 2 ek melasz
- 60 g só
- 60 g cukor
- 15 g kakukkfű
- 5 g szemes bors
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 450 g jégkocka
- 5 g fokhagyma por
- 5 g hagymapor
- 15 g őrölt kömény
- 15 g koriander - őrölt
- 15 g chili por
- 5 g mustárpor
- 5 g oregánó
- 15 g barna cukor
- 5 g őrölt bors
- 15 g só
Elkészítés:
- Egy közepes edényben öntsd össze a páclé hozzávalóit a jégkockák nélkül. A keveréket forrald fel és keverd addig, amíg a só és a cukor teljesen felolvad. Ha ez megvan, vedd le a tűzről és tedd bele gyorsan a jégkockákat, hogy minél hamarabb kihűljön a lé.
- A sertésszeleteket helyezd egy mélyebb, zárható edénybe és öntsd rá a páclevet, hogy teljesen ellepje a húst. Hűtsd legalább 1 órán keresztül, de hagyhatod pihenni egy éjszakát is.
- Amíg a hús pihen, keverd össze a fűszerkeverék hozzávalóit.
- A sütés kezdete előtt egy órával áztass be faaprítékot a vízbe.
- Melegítsd fel a grillt magas hőfokra, és az egy órája ázott faaprítékot is tedd egy füstölődobozban közvetlenül a sütőrács alá. Ettől kellemes füstös ízt kap majd a hús.
- Amíg melegszik a sütő, vedd elő a hússzeleteket és töröld szárazra őket.
- Ezután a fűszerkeveréket dörzsöld bele a húsok mindkét oldalába.
- Amikor aztán már kellően forró a grill és a fa is elkezd füstölni (kb. 15 perc), mérsékeld a hőmérsékletet és kicsit olajozd be a rácsokat, hogy ne ragadjon majd rájuk a hús.
- Ha tudod, a grill egyik oldalán tartsd a közepes hőmérsékletet, míg a másikon lejjebb is veheted, egész alacsonyra.
- A sütést kezdd a közepes hőmérsékletű részen. Itt süsd 2-2 percig a hús két oldalát, majd tedd át a szeleteket az alacsonyabb hőfokú részre.
- Ezen a területen 3-3 percig hagyd sülni a húst, hogy tökéletesen puha legyen.
Extra tippek:
- A receptben leírt mennyiség 1 kg sertéshúshoz is elegendő.
- A receptben olvasható pácolási eljárás neve brining. Különlegessége, hogy a páclé valójában egy fűszerezett sóoldat (8%). Ebben a sós, cukros, ízesített oldatban kell pihentetni a választott húsfélét több órán keresztül, hogy annak bőre ropogóssá, húsa pedig omlóssá váljon. Szárnyasok készítéséhez kiváló és közkedvelt konyhai eljárás.
- A recepthez kizárólag kezeletlen, fűszerezetlen sertéshúst használj.
- A mustárpor itthon egyelőre nem egy mindennapos alapanyag, így ha neked sem sikerült beszerezned, helyettesítheted azonos mennyiségű kurkumával vagy háromszoros mennyiségű (15 g) mustárral.
- Ha nincs füstölődobozod, akkor a faaprítékot csomagold alufóliába, amit villával pár helyen lyukassz ki sütés előtt. Majd tedd a csomagocskát a rács alá.
- Ha szeretnéd BBQ szósszal is megbolondítani a szeleteket, akkor az utolsó 3-3 perces sütési szakasz előtt kend fel a húsra a kívánt szószt.