Vodka-Narancsban marinált grill oldalas, rácsos burgonyapogácsával
írta: SpaTrendOnline
Különleges oldalas recept vacsorára, ha elkápráztatná vendégeit!
Hozzávalók:
- pác: 1 dl olívaolaj
- 1,2 kg sertésoldalas
- 6 db narancs leve
- 3 db vöröshagyma
- 8 g cukor
- burgonya pogácsához: 1 dl virágméz
- 1 ek fehérbor ecet
- 80 dkg burgonya
- 1 ek balzsamecet
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek worchester szósz
- 10 dkg liszt
- 2 ág rozmaring
- 1 db tojás
- 2 db citrom leve
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 0,5 dl vodka
- 1 ek fokhagyma
- 4 db babérlevél
Elkészítés:
- Pác: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a kristálycukrot és a hagymával együtt karamellizáljuk. Ezután ráöntjük a kifacsart narancsok, citromok levét és miután egyet rottyan hozzáadjuk a többi összetevőt, és készre főzzük.
- Rácsos burgonya pogácsa: A burgonyát alufóliába tekerve megsütjük. A készre sütött burgonyát lereszeljük és a többi összetevő hozzáadásával egy massza keveréket készítünk. A kész masszánkból pogácsákat formázunk és azokat a rácsra helyezve megsütjük.
- Sütés: A húst a sütés előtt legalább 5-6 órával bepácoljuk. Alufóliát terítünk egy deszkára és egymás mellé egy karika narancsot, vöröshagymát, citromot rakunk, majd ezekre ráhelyezzük a bepácolt oldalast. A hús tetejére ugyanezeket ráhelyezzük és beletekerjük az alufóliába. Ha a grillünk eléri a 160-170 Celsius fokot, a faszenet a külső oldalra kaparjuk és a rács belső részére helyezzük a húst, majd ráhajtjuk a grilltetőt. Kb. 3-4 órán át sütjük. Amikor a hús már puha, kicsomagoljuk az alufóliából és még egyszer belemártjuk a pácba, majd azt a rácsra visszatéve ropogósra sütjük. A maradék pácunkból megmelegítve tálalhatunk a kész ételünk mellé, mártásnak is kiváló.