Tökéletes szűzpecsenye kamado grillen
írta: Bácsalmási Katalin
A szűzpecsenye a sertés legnemesebb része. Isteni fogás lehet, ha megfelelően van elkészítve, de sajnos viszonylag könnyű túlsütni. Próbálja ki ezt az alapreceptet, biztosan nem fog csalódni!
Hozzávalók:
- 2 db sertésszűz (egészben)
- 1/2 csésze dijoni mustár
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek kedvenc szárazpáca (rub)
- 2 ek olívaolaj
- 5 db zsályalevél
- 2 ág friss kakukkfű
- 2 ág friss rozmaring (aprítva)
Elkészítés:
1. Melegítse elő kamado grilljét 230 Celsius fokra. Tegye az összes parazsat a tűztér egyik oldalára, és helyezzen rá egy öntöttvas grillrácsot.
2. Vegye ki a szűzpecsenyét a hűtőből, hagyja szoba hőmérsékletűre melegedni. Távolítsa el a hús felületéről az ezüstös hártyát. Keverje össze a fűszereket egy tálban, majd a fűszerkeverékkel alaposan kenje le a szűzpecsenye teljes felületét. Hagyja a pácban legalább 10 percen keresztül.
3. Kenje le az öntöttvas grillrácsot egy kevés magas füstpontú olajjal Fűszerezze az öntöttvasat egy csipetnyi olajjal, és helyezze a szűzpecsenyét a grillrácsra. Süsse 6-7 percig, majd fordítsa meg. Zárja le a kupolát, és süsse további 10 percig. Nyissa ki a kupolát, és fordítsa meg még egyszer arra az oldalára, amelyiknek kicsit jobban meg kell sülnie, zárja le a kupolát, és süsse még 4-5 percig. Akkor készült el a sertés, ha a hús belső hőmérséklete eléri 60 Celsius fokot.
4. Ha elérte a megfelelő belső hőmérsékletet, vegye le a sertésszűzet a grillről, helyezze egy vágódeszkára, és hagyja pihenni 8-10 percig. A pihenő idő után szeletelheti és tálalhatja a szűzpecsenyét. Jó étvágyat!