Sertésszűz Anna burgonyával, zöld olajjal és sültpaprika mártással Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
Egy összetett fogás, ami ünnepivé varázsolhatja az étkezést, bár tény, hogy kicsit több előkészületet igényel, mint az átlagos grill ételek
Hozzávalók:
- 1.5 kg burgonya
- 8 dl tejszín
- 2 db sertésszűz
- 4 db kaliforniai paprika (piros)
- 2 dl zöldség alaplé
- 2 dl olívaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 csokor friss bazsalikom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint fokhagymapor
- ízlés szerint steak fűszerkeverék
Elkészítés:
Az előkészületeket előző nap kezdem el. A szűzről a hártyát lehúzom, majd 5%-os sóoldatba teszem éjszakára (50g só/1 liter víz)
A Kamado Joe grillt a deflektor kövekkel együtt 170 fokra felfűtöm. Közben a meghámozott burgonyákat 2-3 mm vastagra szeletelem és egy tepsibe rétegezem. Minden réteget sóval, fokhagyma granulátummal és szerecsendióval fűszerezem, majd ráöntöm a tejszínt. Alufóliával lefedve 30 percig sütöm, majd eltávolítom a fóliát és addig sütöm tovább, (10-15 perc) amíg a tejszín teljesen megszilárdul a tepsi közepén is. Amikor készen van, egy sütőpapírt teszek rá és lesúlyozom. Éjszakára lesúlyozva teszem a hűtőbe.
A grillből kiveszem a deflektorköveket és a kaliforniai paprikát addig sütöm, amíg a héja megfeketedik. Ekkor egy tálba teszem és 15-20 percre folpackkal lefedem a tálat. A paprikák héját lehúzom, és amikor kihűlt, a hűtőbe teszem éjszakára.
Az olíva olajat 80 fokra felmelegítem, majd bele teszem a petrezselymet és a bazsalikomot, (nagyon fröcsköl a zöldfűszerek nedvességtartalma miatt) majd további 5-6 percig ezen a hőfokon tartom. Ezután az olajat a zöldfűszerekkel leturmixolom és gézlapon átszűröm, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Másnap állítom össze az ételt. A megsült majd kihűtött paprikákat 1 db friss chilipaprikával valamint 2 dl forró alaplével simára turmixolom. A burgonyát hidegen felvágom, majd a Kamado Joe grillben visszamelegítem. Ezután az egyik fél deflektorkövet kiveszem a grillből és a szárazra törölt, majd a steak fűszerkeverékkel fűszerezett szüzet direkt parázs felett oldalankét 2-2 percig sütöm, míg szép kérget kap, majd az indirekt oldalra helyezem, és addig sütöm, míg a maghőmérséklete eléri a 60 fokot. 10 perc pihentetés után felszeletelem és tálalom