Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 4 ek piros paprika
- 5 dl tejföl
- 1 kk só
- 1 kk bors
- fél db citrom leve
- 4 db paradicsom
- 4 db zöldpaprika
- 15 dkg szalonna
- 1 db hagyma
- 60 dkg krumpli
- 2 ek sertészsír
- 2 ág rozmaring
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
- Az oldalast a csontoknál elvágjuk. A tejfölt elkeverjük a darált paprikával, citromlével, sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk a húsokat, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Közepesen forró parázs felett ¾-1 órát sütjük, közben többször forgassuk, kenegessük a paprikás tejföllel.
- Közben elkészítjük a lecsót: a paradicsomokat és paprikákat falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát durvára aprítjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, egy tálba összekeverjük. Egy nagyjából félméteres alufólia-darabot félbehajtunk, közepére kanalazunk pár ek-lal a keverékből. Közvetlen sütés előtt megsózzuk, -borsozzuk, meghintjük pirospaprikával. Behajtjuk a fólia széleit, összenyomjuk.
- A krumplikat hosszában bevágjuk, de ne vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy kicsit ki tudjuk nyitni. Belenyomunk pár levél rozmaringot, fél kk zsírt és kevés sót, egyenként szintén alufóliába csomagoljuk.
- Mikor a hús már nagyjából félig megsült, a parázsba dobjuk a krumplikat, a lecsóbatyukat pedig a rácsra tesszük. Ezek mérettől függően kb. fél óra alatt készre sülnek.
- Tálaláskor kibontjuk a fóliákat, tányérra szedjük a lecsót és a krumplit, ráültetünk pár db húst. A tetejét tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.
Extra tippek:
- A fóliás csomagot óvatosan bontsd ki, mert a batyuból kicsapó gőz forró!