Sertés szuvlaki pitában tzatzikivel
írta: Broil King Magyarország
Ízletes és gyors mediterrán szendvics, mely tökéletes főszereplője lehet egy könnyű ebédnek vagy vacsorának. Házi tzatzikivel az igazi, de ha sürgeti az idő, akkor használhat bolti szószt is.
Hozzávalók:
- 70 dkg sertés karaj (csont nélkül)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csésze görög joghurt
- 0,5 db kígyóuborka
- 1 teáskanál friss kapor (apróra vágva)
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 4 darab pita (felezve)
Elkészítés:
1. Készítse el a pácot egy üveg tálban: keverje össze az olíva olajat, 1 evőkanál citrom levet, 2 gerezd zúzott fokhagymát, az oregánót és a kakukkfüvet. Tegye bele a nagyobb kockákra vágott sertés karajt és hűtőben pácolja legalább 6 órán keresztül, de akár egész éjszakára is bent maradhat a hús a pácban.
2. Készítse el a tzatzikit. Hámozza meg az uborkát, vegye ki a belső magos részt és reszelje le vagy vágja apró kockákra. Keverje hozzá a joghurtot, 1 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál citromlevet, a kaprot, sót és borsot. Tegye legalább 1 órára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
3. Vegye ki a húst a hűtőből és szúrja fel legalább 30 percre vízbe áztatott bambusz nyársakra vagy fém nyársakra.
4. Melegítse elő Broil King gázgrilljét a legmagasabb fokozaton és kenje le a grillrácsokat alaposan olívaolajjal, hogy megakadályozza a nyársak leragadását. Vegye vissza közepes fokozatra a gázgrill teljesítményét és helyezze a nyársakat a grillrácsokra. Grillezze 4-6 percig, majd fordítsa meg és még 4-6 percig süsse a nyársakat.
5. Pár másodperc alatt pirítsa meg a pitákat, majd töltse meg azokat a hússal és a tzatzikivel és azonnal fogyassza. Jó étvágyat hozzá!