Hozzávalók:
- 450 g sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 g gyömbér
- 150 g káposzta
- 3 g só
- 2 g bors
- fél darab piros paprika
- 3 szál zöldhagyma
- 1 db tojás
- 1 csokor cilantro
- 14 ml sriracha szósz
- 5 ml sötét szójaszósz
- 60 ml világos szójaszósz
- 3 ml szezámolaj
- 5 ml ázsiai szezámolaj
- 10 ml rizsecet
- 1 csomag gombóctészta
Elkészítés:
- A darált sertéshúst tedd egy nagy edénybe, és add hozzá a zúzott fokhagymát, a gyömbérport, az apróra vágott káposztát, piros paprikát és zöldhagymát. Ez utóbbiból egy keveset tegyél félre a mártogatóshoz.
- Ezután add a húshoz a sriracha szószt, a felvert tojást, a sötét szójaszószt, a felaprított cilantrót és a szezámolajat.
- A só és a bors hozzáadása után az egészet egy fakanál segítségével keverd jól össze, majd tedd félre a hűtőbe.
- Az előrecsomagolt gombóctésztát vedd ki a csomagolásból és tedd egy egyenes felületre őket a töltéshez.
- A tészta közepére halmozz egy kiskanálnyit a húsos keverékből, majd a tészta széleit csippentsd össze középen, egy kis batyut készítve. Így töltsd meg a többi gombócot is.
- Töltés közben már feltehetsz egy nagyobb edényt a grillre, magas hőfokon. Hevítsd fel benn egy evőkanál szezámolajat.
- Amikor ez megvan, töltsd meg az edényt gombóccal, és süsd őket addig, amíg az aljuk megpirul és arany barnára változik. Ekkor óvatosan öntsd az edénybe 2 dl vizet, és párold a gombócokat további 5 percig.
- A kész gombócokat egy mártogatóssal tálald. Ennek elkészítéséhez tedd egy magas falú üvegtálba a világos szójaszószt, a rizsecetet, az ázsiai szezámolajat, és keverd össze. Végül szórd rá a megmaradt zöldhagymát és tálalhatod is.
Extra tippek:
- A sriracha egy távol-keleti konyhában használatos erős, chili alapú szósz, amely helyettesíthető valamilyen erős hazai paprikakrémmel is.
- A sötét szójaszósz íze erőteljesebb, főzéshez ezért gyakrabban használják, de a világosabb változattal is helyettesíthető, ha abból többet teszel az ételhez.
A gombócokat készítsd el az univerzális sütőlap segítségével.