Serésszelet almás-bourbonös mázzal
írta: Peitli Csilla
Az alma és a bourbon együttes íze egy kellemesen, de mégis karakteres mázzal vonja be a sertésszeletet. A pácolási idő nem kevés, azonban megéri foglalkozni vele.
Hozzávalók:
- 4 db csontos sertésszelet
- 2 ek barna cukor
- 1,5 kk só
- 1 kk fekete bors
- 1 kk fokhagyma por
- 1 kk pirospaprika
- 2 ek olívaolaj
- 370 ml almalé
- 240 ml bourbon
- 3 ek cukor
- 1 ek mustár
Elkészítés:
- A barnacukorot, sót, pirospaprikát, borsot és fokhagymaport keverjük össze egy kisebb tálkában.
- Kenjük le a sertést az olívaolajjal, majd mindkét felét szórjuk meg bőségesen a fűszerkeverékkel. Helyezzük egy tálba, fedjük le, és pihentessük 12 órán keresztül. (A türelmesebbek és előrelátóbbak akár 24 órán át is érlelhetik a húst.)
- Sütés előtt fél órával vegyük ki a húst a hűtőből, hogy felengedjen. Addig melegítsük elő a grillt és készítsük el a mázat.
- A grillet közepes, magas hőfokre készítsük elő, amíg melegszik, a máz is elkészül.
- Ehhez az almalét, a bourbont, a cukrot és a mustárt forraljuk össze egy edényben, és forrástól számított 15 perc alatt sűrítsük be.
- A sertésszeleteket tegyük fel sülni, először még a máz nélkül. 6-8 perc alatt süssük meg az egyik oldalát, majd fordítás után jöhet a másik is. Ekkor már majdnem kész a fogás, de még utolsó lépésként jöhet rá a máz.
- Kenjük le a szeletek mindkét oldalát a mázzal, és zárt tető alatt süssük a húst 2 percig. Ezután a tetőt nyissuk fel és sűrű forgatás közben süssük karamellizáljuk a mázat a húsra.