Hozzávalók:
- 3 db csirkemell
- 60 ml csirke alaplé
- 3 ek barna cukor
- 1 ek curry por
- 2 ek mogyoróvaj
- 150 g mogyoróvaj
- 2 ek szójaszósz
- 120 ml szójaszósz
- 170 ml lime leve
- 6 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csipet chili por
- 340 ml kókusztej
- 0,5 cm gyömbér reszelve
- 1 csipet cayenne bors
- 60 ml habtejszín
- 1 db koriander levél
Elkészítés:
- Először a húspácot készítsd el. Ehhez egy evőkanál barna cukrot keverj el a curry porral, a két evőkanál mogyoróvajjal, a 120 ml szójaszósszal, 120 ml lime lével, 2 gerezd fokhagymával és a chili porral.
- Ha minden alapanyagot jól elkevertél, akkor jöhet bele a csíkokra vágott csirkemell.
- Legalább két órát pihentesd a húst a hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakára ott hagyod.
- Amíg a hús pihen, készülj elő a sütésre. A fanyársakat ártasd be vízbe, hogy sülés közben ne égjenek meg.
- Ha ez is megvan, jöhet rá a húscsík, amit szerpentin szerűen tűzz fel rá.
- A mogyorószószhoz keverd össze a 150 g mogyoróvajat, a kókusztejet, az 50 ml lime levet, a két evőkanál szójaszószt, a két evőkanál barna cukrot, a gyömbért, a cayenne borsot és a négy gerezd fokhagymát.
- A keveréket a mellékégőn kezd el melegíteni egy edénybe és 15 perc alatt sűrítsd be.
- Pürésítsd egy kicsit a szószt, hogy teljesen sima legyen, majd add hozzá a csirke alaplét és a tejszínt, majd keverd addig, míg sima, egynemű szósszá válik. Majd tedd félre és tálalásig, hagyd kihűlni.
- Közben melegítsd fel a grillt a magas hőmérsékletre és kicsit olajozd be a rácsokat.
- Tedd fel a nyársakat és ezzel egy időben vedd vissza a hőfokot közepesre.
- Sülés közben időnként forgasd meg a nyársakat, és locsold meg a húst a pác maradékával.
- 6-8 perc alatt süsd készre a húst.
- Tálaláskor szórd meg a csirkenyársat a friss koriander levelekkel.
Extra tippek:
- A hosszú csirkecsíkok helyett vághatod a húst falatnyi darabokra is, de akkor a sütésnél nagyon óvatosan kell forgatnod a húst, nehogy egy-két darab lehulljon a nyársról.
- A bolti verzió helyett könnyen készíthetsz mogyoróvajat otthon is magadnak. A legegyszerűbb sós pörkölt mogyoró kell hozzá. Ezt egy aprítóba aztán addig kell keverni, míg krémessé nem válik. Időnként pihentesd a gépet, de így sem tart majd tovább 8-10 percnél a mogyoróvaj gyártás.