Hozzávalók:
- 2 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 250 g kecskesajt
- 15 g vaj
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- fél csokor bazsalikom
Elkészítés:
- Egy nagyobb serpenyőt helyezz fel a közepes hőfokra előmelegített grillre, majd dobd bele a vajat, és öntsd mellé az olívaolajat is.
- Amikor elvegyül egymással, és jól felforrósodik a két zsiradék, dobd az edénybe a vastag szeletekre vágott hagymát, és néhányszor megkeverve süsd 5 percig.
- Ezután vedd alacsonyra a grill hőmérsékletét, és süsd addig a hagymát így, míg megpuhul és aranybarnává változik. Ne aggódj, ha nem végzel hamar, ez a fázis akár 40 percig is eltarthat.
- Amíg a hagyma pirul, addig készítsd elő a fokhagymát. Az egész fejet (pucolás nélkül) locsold meg olajjal és csomagold bele egy kisebb alufóliába.
- Süsd az így bebugyolált fokhagymát alacsony hőmérsékleten legalább 30 percig vagy addig, amíg belül is megpuhul, majd hűtsd ki.
- Amikor a fokhagyma eléggé kihűlt, akkor szabadítsd meg a gerezdeket a héjuktól, és nyomd bele a hagymás edénybe őket.
- Ekkor add hozzá a nagyobb darabokra felvágott kecskesajtot és 10-15 percig főzd együtt a keveréket.
- Amikor már bugyborékol a sajtos főzet, vedd le a grillről és keverd bele az ecetet és a bazsalikomot.
Extra tippek:
- Friss bazsalikom helyett használhatsz a szárított változatból 20 g-ot a recepthez.
- A fokhagymát sütőben is elkészítheted kicsivel gyorsabban. Ehhez 200 °C-ra fűtsd fel a sütőt, majd tedd be az alufóliába csavart fokhagyma fejet.
- A karamellizált hagymás-sajtos feltét pirítósra, de pizzára is kiváló. Mártogatósként pedig szinte bármilyen pirított pékáruhoz jól illik. De friss zöldségrudakkal is párosítható.