Ragacsos borda házi bbq szósszal
írta: Peitli Csilla
Lassan készülő ragacsos borda házi páccal és mártogatóssal.
Hozzávalók:
- 2 db malacborda
- 2 doboz kóla
- 8 ek ketchup
- 8 ek barna cukor
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek worchestershire szósz
- 2 ek édes chili
- 1 kk pirospaprika
- 300 ml tejföl
- 1 marék snidling
- 6 szál újhagyma
- 2 ek majonéz
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő 160 fokra.
- A bordákat tegyük egy bordasütőbe, öntsük rá a kólákat és annyi vizet, hogy ellepje a húst. Tegyük rá a bordasütő tálca tetejét és hagyjuk sülni 2-3 óráig.
- Félidőben fordítsuk meg és süssük addig, puha legyen, de a hús még ne váljon le a csontról.
- Amíg sül a hús készítsük el a pácot. Ehhez egy edénybe tegyük bele a ketchupot, a barna cukrot, a szójaszószt, a Worchestershire szószt, a pirospaprikát és az édes chilit.
- Forraljuk fel a pácot és főzzük 2 percig, folytonos kevergetés mellett.
- Amikor a borda elkészült és szépen megpuhult, vegyük ki a tartóból. Öntsük le a folyadékot, ami visszamaradt és töröljük ki az edényt. Majd tegyük vissza a bordákat és kenjük le bőségesen a korábban elkészített páccal. Fedett tető alatt pihentessük 1 órát.
- Közben készítsük el a mártogatóst. A hagymákat aprítsuk össze és keverjük ki a tejföllel és a majonézzel. Ízlés szerint mehet bele egy kevés só és bors is, majd hűtőben tároljuk tálalásig.
- Amikor eleget pácolódott a hús, "tekerjük feljebb" a grill hőfokát és melegítsük 200 fokig.
- Ha már meleg a grill, mehet fel rá a borda olyan 20 percre.
- Közben időnként kenjük le a bbq szósszal és fordítsunk is rajta, hogy egyenletesen süljön és piruljon a hús.
- A hideg mártogatóssal kínáljuk a még meleg húst.