Pulled Pork Kamado Joe kerámia grillen
írta: Billege Andras
Egy ikonikus BBQ étel, ami most a foci eb kapcsán nagyon aktuális, hiszen egy jó meccs közben kifejezetten élvezetes falatozni a puha, omlós és szaftos húst tortillába tekerve egy kis salátával.
Hozzávalók:
- 3 kg Sertés tarja
- 0,5 dl olaj
- 80 g Suncity sertés rub
- 60 g JD's SPG rub
- 1,5 dl South Smoke BBQ szósz
- 100 g saláta mix
- 8 db tortilla
Elkészítés:
A kamado Joe grillt 2-3 füstölőfa csonkkal a deflektorkövekkel együtt felfűtöm 130 fokra. Közben a tarját az olajjal átkenem és a 2 féle rubbal egyenletesen fűszerezem. Az olajra csak azért van szükségünk, hogy a rub megfelelően tapadjon a húsra. Nem masszírozom, csak rányomkodom a húsra.
Amikor a grill stabilan tartja, a hőfokot berakom a rácsra a húst és innen veszi kezdetét a hosszú sütés. Az első 3 órában ki sem nyitom a grillt, ezután kezdem csak figyelni és nagyjából óránként lepermetezem egy kis vízzel (erre a legalkalmasabb eszköz egy virág spriccelő).
A húst addig sütöm, amíg a felületén a fűszerből, egy szilárd fűszerkéreg alakul ki. A húst megemelve ez a kéreg szépen repedezni kezd. Ez az állapotot általában olyan 80 fokos maghőmérséklet körül éri el a hús. Ekkor csomagolom hentespapírba, esetleg grillfóliába és addig sütöm, amíg a beleszúrt maghőmérő ellenállás nélkül könnyedén belemegy (mintha szoba hőmérsékletű vajba szúrnám).
Ezután thermoboxban pihentetem 1-1.5 órát, majd kicsomagolom, és a húst széttépem. Salátával együtt egy kis BBQ szósszal tortillába töltöm