Pljeskavica burger Broil King Baron gázgrillen
írta: Billege Andras
Egy igazi meccsnézős burger, ami nem is hamburger igazán, hiszen alapvetően egy szerb-horvát lepényben a lepinjában szokták tálalni rengeteg ajvarral, de most egy kicsit újra gondolt változatot készítettem el.
Hozzávalók:
- 50 dkg Sertésdarált (lapocka)
- 50 dkg Marhadarált (nyak)
- 30 dkg kecskesajt
- 3 db piros kaliforniai paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 0,5 dl szénsavas ásványvíz
- 1.5 dl olívaolaj
Elkészítés:
A 2 féle darálthúst összekeverem a fűszerekkel és az ásványvízzel. A hamburger húspogácsával ellentétben alaposan összedolgozom a masszát, majd 6 egyenlő részre osztom és húspogácsákat formázok belőle. 2 húspogácsát egy vastag szelet sajttal összedolgozok, így lesz 3 sajttal töltött vastag pljeskavicám. A húsokat hűtőbe teszem.
A grillt felfűtőm 250 fokra és a paprikákat addig sütöm, amíg a héjuk megég, a húsuk pedig teljesen megpuhul, ekkor egy zacskóba teszem a paprikákat, és a zacskót megkötöm. A paprikák a saját gőzükben tovább puhulnak és a héjuk könnyen lehúzható lesz. Közben a grill hőmérsékletét mérsékelem 180-200 fokra, mert a húsokat alacsonyabb hőmérsékleten sütöm, hogy teljesen át tudjuk sütni (a sertés miatt szükséges). Amikor a grill elérte a kívánt hőfokot, a pogácsákat oldalanként 2-3 percig sütjük, majd a melegen tartó rácsra helyezzük és további 8-10 perc alatt készre sütjük.
Közben a paprikákat meghámozzuk, vastag csíkokra vágjuk. Sóval, borssal, fokhagymával és nagy adag olívaolajjal elkeverjük.
Jelen esetben hamburger zsemlébe tesszük a húst és nagyobb mennyiségű paprikát teszünk a tetejére. Saláta ágyon tálalom ecetes csípős savanyúsággal