Hozzávalók:
- 900 g zöldbab
- 120 g pekándió
- 60 g vaj
- 5 g só
- 5 g bors
- 15 ml citromlé
- 2 db salottahagyma
Elkészítés:
- Egy nagyobb edénybe forralj fel sós vizet, majd a gyöngyöző vízbe tedd bele a tisztított babokat. Főzd körülbelül 5 percig, vagy addig, amíg megpuhulnak.
- Ezután öntsd le a vizet a babról és rögtön merítsd bele a zöldséget hideg (akár jeges) vízbe, hogy megállítsd a további puhulást és megőrizd a szép zöld színt.
- Ezután csöpögtesd le a babot, itasd fel a felesleges vizet és tedd félre.
- Egy nagyobb serpenyőben (közepes hőfokon) olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és a pekándiót.
- Pirítsd addig a hozzávalókat, míg a vaj el nem kezd barnulni és meg nem érzed a dió kellemes illatát.
- Ekkor szórd a serpenyőbe a babot is és óvatosan keverd őket össze.
- Amikor a bab újra átmelegedett, öntsd rá a köretre a citromlevet, majd ízesítsd a sóval, borssal.
Extra tippek:
A bab korábban is elkészíthető, így minimálisra csökkentheted a köretre fordított időt a tálalás előtt. Akár fagyasztható is, csak arra kell figyelni, hogy olyankor több időre van szüksége a babnak az átmelegedéshez.
- Pekándió helyett használhatsz diót vagy földimogyorót is, de akár a vajat is lecserélheted dióolajra. Ebben az esetben hangsúlyosabb lesz ez az összetevő.
Könnyebb lesz megzabolázni a hosszú babokat, ha egy nagy csipeszt használsz a kiszedéshez és a tálaláshoz.