Pásztor pite a grillről
írta: Peitli Csilla
A népszerű angol klasszikus, a Sheperd's pie ezúttal a grillen készül, fűszeresen, szaftosan.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 180 ml tejszín
- 2 ek vaj
- 700 g darált marhahús
- 2 ek fűszerkeverék marhához
- 1 db vöröshagyma
- 2 db répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 1,8 dl vörösbor
- 1 ek paradicsompüré
- 1,8 dl marhahús alaplé
- 1 maréknyi zöldborsó
- 2 ek worchestershire szósz
- fél ek friss rozmaring
- fél ek friss kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fekete bors
- 3 ek olívaolaj
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- Az oldalégőn tegyük fel a megpucolt és felaprított krumplikat főni sós vízben.
- A puhára főtt burgonyát törjük össze és keverjük krumplipürévé a tejszínnel, a vajjal és a sóval, borssal. Tegyük félre.
- Egy nagyobb öntöttvas edényt tegyünk fel a grillre és hevítsük fel benne az olívaolajat.
- Adjuk hozzá a darált húst, szórjuk meg a fűszerkeverékkel és pirítsuk le 8 perc alatt.
- A húst vegyük ki az edényből, de a szaftot hagyjuk benne. Ha kell tegyünk bele még egy kevés olajat és pirítsuk meg a kisebb kockára vágott hagymát, répát (használhatunk fehér répát is).
- Amikor a zöldségek már kezdenek puhulni, adjuk hozzá az aprított fokhagymát is az utolsó 1 percre.
- Ezután jöhet az alaplé nagyja. Egy keveset hagyjuk vissza, hogy a liszttel elkeverve öntsük majd a többihez.
- Adjuk a raguhoz a paradicsompürét, a bort, a Worchestershire szószt és forraljuk össze az egészet pár percig.
- Végül jöhet bele a zöldborsó és a friss zöldfűszer, majd a marhahús.
- Főzzük az egészet 5 percig, hogy összeérjenek az ízek.
- Erre a ragura halmozzuk rá a krumplipürét, simítsuk el, hogy egy fedő réteget alkosson a hús felett, és tegyük a grill hidegebb részére 35-40 percre.
- Használhatunk ekkor egy kevés gyümölcsfát füstöléshez ez idő alatt, hogy még erősebb legyen a grilles ízhatás!