Páccal sütött rib eye steak
írta: Peitli Csilla
Ennél a receptnél a sütés közben ízesítjük a húst és nem előre pácolással, emiatt egy kicsit macerásabb az elkészítés, de a végeredmény puha és ízletes lesz.
Hozzávalók:
- 1 db rib eye steak
- 60 ml vörösbor ecet
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 2 kk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő magas hőfokra, de készüljünk indirekt grillezésre, tehát egy részét tartsuk hűvösebben.
- Közben az ecetet, a szójaszószt, a cukrot, az apróra vágott fokhagymát keverjük össze egy kisebb lábosban és kezdjük el összeforralni.
- Éppen gyöngyözve redukáljuk vissza a felére 6-8 perc alatt, majd tegyük félre a sütéshez.
- A húst szórjuk meg sóval, majd tegyük fel a grillre a tűz fölé.
- Pirítsuk le a külsejét úgy, hogy percenként fordítunk rajta egyet, hogy egyenletesebben színeződjön.
- 5-6 perc után, tegyük át a húst a grill hidegebb részére és kezdődhet az indirekt grillezés.
- Kenjük le a húst a korábban elkészített mázzal, majd fordítsunk rajta egyet és ezt ismételjük. Lekenés, pirítás, fordítás...10-12 percig vagy amíg eléri a megfelelő belső hőfokot a kívánt állaghoz.
- Amikor elkészült a hús, vegyük le a grillről és pihentessük legalább 15 percet.
- Ezután szeletelhetjük és sóval megszórva, olívaolajjal meglocsolva, salátával tálalva kínálhatjuk.