Nyárson sült marhaborda
írta: Vöröss Kata
A családot és barátokat egyaránt lenyűgözhetjük ezzel az egyszerű, de annál ízletesebb, nyárson sült marhaétellel, mellyel mindenki jól lakhat. Titka a kifinomult fűszerezésben és a figyelemmel kísért grillezésben rejlik.
Hozzávalók:
- 4,5 kg Kötözött marhaborda
- 5 gerezd Fokhagyma szeletelve
- 6 teáskanál Dijoni mustár
- 2 teáskanál Apróra vágott, friss kakukkfű
- 1 teáskanál Durvára őrölt feketebors
Elkészítés:
Vágjuk vékony szeletekre a fokhagyma gerezdeket. Vágjunk apró nyílásokat a marhahúson és dugjuk bele a fokhagymaszeleteket, azaz spékeljük meg a húst. Keverjük össze a mustárt, a kakukkfüvet és az őrölt borsot, majd alaposan kenjük be a keverékkel a hús teljes felületét.
Távolítsuk el grill készülékből a rácsokat és rostélyokat, helyezzük be a nyársforgató motort és tegyünk egy nyársat a megfelelő helyre. Rögzítsük a nyársvillát a nyárs bal oldalán, ezzel meghatározzuk a hús helyét a nyárson. Így egyszerűbb középen tartani a marhahúst, amikor felhelyezzük a nyársra. Távolítsuk el a nyársat, gyújtsuk be grill készülék hátsó égőjét és melegítsük elő a grillt csukott fedéllel, közepes hőmérsékletre.
Szúrjuk át a nyársat a marhahús közepén, rögzítse a megfelelő helyre másik villával. Helyezzük a nyársat a megfelelő helyre. Engedjük, hogy a súly lefelé húzza a nyárs legnehezebb részét, majd ellensúlyozzuk ki, hogy egyenletes legyen a nyárs súlyeloszlása. Ezek után rögzítsük a nyársat.
Helyezzünk a marhahús alá egy folyadékkal teli zsírfelfogó tálcát. Használhatunk vörösbort, gyömbérsört, vagy vizet. Süssük a húst közepes hőmérsékleten 3,5 órán keresztül. A hús akkor kész, ha a belső hőmérséklete elérte a 60 °C fokot – használjunk húshőmérőt az ellenőrzéséhez. Ha elkészült a marhasült, hagyjuk 20 percig pihenni, mielőtt felszeletelnénk.