Nagyon sajtos hamburger pirított hagymával
írta: Kamado Joe Magyarország
Nagyon sajtos házi hamburger saját készítésű szósszal és sajtos szendviccsel a zsemlék helyett!
Hozzávalók:
- 500 g Darált marhahús
- 1 db vöröshagyma
- 4 db hamburger zsömle
- 1 dl ezer sziget salátaöntet
- 1 ek chipotle paprika adobo szószban
- 1 kk só
- 1 ek bors
- 4 levél saláta
- 2 szelet paradicsom
- 250 g reszelt sajt (pepper jack, mozzarella)
- 70 g vaj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 200 fokra. A Kamado Joe grill egyik felébe tegyünk öntöttvas sütőlapot, míg a másik részre mehet a rács.
- A hagymát szeleteljük fel és mehet is a vaslapra karamellizálódni, ha felmelegedett. Pirítsuk meg, majd rakjuk félre a tálalásig.
- Amíg pirul a hagyma, a zsemléket vágjuk ketté.
- Az öntöttvas lapon olvasszuk fel a vajat, majd tegyük fel rá a zsemléket.
- Amikor már szépen megszívták magukat és meg is pirultak egy kicsit, a zsemlék félének tetejére szórjunk sajtot, majd tegyük rá a másik felet, sajtos szendvicset készítve belőlük. Pirítsuk össze őket és vegyük le a grillről pihenni a szendvicseket.
- A darált húsból készítsünk négy húspogácsát.
- Sózzuk, borsozzuk őket.
- Kettő húspogácsa közepére tegyünk a reszelt sajtból, majd fedjük be őket a két másik húspogácsával. A széleket nyomkodjuk össze és óvatosan, hogy ne szakadjon ki sehol a hús, tegyük fel a grillre sülni.
- Süssük 3 percig a húsokat, majd fordítsuk meg és süssük újabb 3 percig, hogy szépen átsüljön.
- Fordítás után a tetejükre is mehet egy kevés sajt.
- Amíg sülnek a húsok keverjük össze a salátaöntetet az chipotlés szósszal.
- Tegyük vissza a sajtos szendvicseket melegedni egy percre.
- Ezután kenjünk meg 2 darabot a sajtos szendvicsből a burger szósszal, erre rakjuk rá a salátát, majd a paradicsomot.
- A paradicsomot ízesítsük egy kevés sóval, borssal.
- A paradicsomra jöhet a szépen átsült, sajttal töltött hamburger.
- Erre tegyünk bőségesen a pirított hagymából és igény szerint jöhet még egy kevés szósz a végére.
- Végül zárjuk le a nagyon sajtos hamburgert egy másik sajtos szendviccsel.