Naan kenyér a grillről
írta: Peitli Csilla
Az indiai naan ízes, ropogós és könnyű kenyérféle, amit többféleképpen is ízesíthetünk. Jöjjön a klasszikus vaja változat. Ezt indiai ételek mellé köretnek, de mártogatósnak is ajánljuk.
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos víz
- 60 g cukor
- 1 zacskó száraz élesztő
- 1 db tojás
- 60 ml joghurt
- 2 kk só
- 100 g vaj
- 500 g liszt
Elkészítés:
A langyos vízben oldjuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt. (Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt.)
Tegyük egy nagyobb edénybe a felvert tojást, a joghurtot és a sót. Keverjük össze az egészet.
- Amikor az élesztő elkezd futni és szépen felhabosodik, adjuk a joghurtos keverékhez.
- Kezdjük el adagolni a lisztet is a tésztához. Egyszerre ne tegyük bele az egészet, mert függ a liszt minőségétől is, hogy mennyit vesz majd fel a tészta. Lassan adagoljuk és gyúrjuk addig, amíg összeáll a tészta, és már nem ragad az edény falára. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ami rugalmas.
- Ekkor takarjuk le és hagyjuk kelni 1 órát.
- Amikor lejárt az idő, gyúrjuk át a tésztát megint és osszuk szét egyenlő, körülbelül golf labda nagyságú részekre. Lisztezett felületen megint pihentessük a golyókat, amíg felfűt a grill.
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Készítsünk elő egy vízzel teli edényt, majd jöhet a tészta formázása.
- Közben olvasszuk meg a vajat is.
- Vizes kézzel kezdjük el lapítani és formázni a lepényeket, majd tegyük fel a grillre. Zár tető alatt hagyjuk sülni fél-egy percig, majd fordítsuk meg.
- A megfordított tésztát kenjük le az olvasztott vajjal és süssük készre.
- Pirítsuk le szépen mindkét oldalon, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
- Amikor megsült az összes tészta, még meglocsolhatjuk a maradék vajjal és megszórhatjuk sóval.